Nedlåtande, Nyhetsmorgon

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattören: Använd inte funktionshindrade för att att själva framstå som goda

Martin Engqvist är själv totalförlamad och rullstolsburen efter en bilolycka 2000.
Martin Engqvist är själv totalförlamad och rullstolsburen efter en bilolycka 2000.

Tilde de Paula intervjuar Kim Andersson i TV4:s ”Nyhetsmorgon” (22/3). Kim är benamputerad och rullstolsburen efter en sällsynt aggressiv streptokockinfektion för några år sedan. Han föreläser och har skrivit två böcker om tiden efter sjukdomen och sitt nya liv. Kim är uppenbarligen en stark person med en intressant levnadshistoria och han säger mycket som är värt att fundera på.

Han berättar också att han gillar stand up comedy och särskilt Johan Glans. Vilket ger redaktionen för Nyhetsmorgon idén att spela in en rätt menlös videohälsning från Glans. Och att under den direktsända intervjun låta Tilde de Paula med extra salvelsefull röst meddela att TV4 ordnat biljetter till Glans show för Kim och hans familj.

Snällt naturligtvis. Men också extremt förminskande. Plötsligt blev denne vuxna tvåbarnspappa, som har intressanta saker att berätta och skrivit två böcker, bara en stackars krympling TV4 och vi tittare kan tycka synd om. de Paula hade lika gärna kunnat klappa honom på huvudet.

Det är mycket möjligt att Kim Andersson inte kände sig ett dugg förminskad och jag missunnar naturligtvis inte honom showbiljetterna. Jag själv blir bara så jävla trött när funktionshindrade reduceras till projektionsytor för andras – i det har fallet TV4:s – självgodhet.

Senare i programmet intervjuas forskaren Carl Cederström om sin bok ”Wellness-syndromet”. Den som tror att han fick några biljetter räcker upp en hand.

Martin Engqvist

Journalist

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN