Debatt

Det är sexköparna polisen är ute efter

Replik sexarbetarnas företrädare om polisens agerande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

REPLIK. I en debattartikel den 2 december påstod Fuckförbundet och Rose Alliance – båda intresseföreningar för sexarbetare – att polisen ”bidrar aktivt till sexarbetares utsatthet” och därför inte borde företräda dem i den offentliga debatten. Vi som skriver detta är kvinnor som har egna erfarenheter av sexhandelns brutala verklighet och personer med 20 års erfarenhet av att hjälpa målgruppen. Vi reagerar starkt när ni smutskastar dem som bidrar till att kvinnor och barn lyckas ta sig ur detta helvete.

Ni hävdar att ”polisens roll i sexarbetares liv handlar väldigt sällan om beskydd, särskilt inte efter sexköpslagens införande”. Kanske stämmer det för er, men ni är å andra sidan en försvinnande minoritet. För oss andra, som enligt forskningen är en majoritet, stämmer detta överhuvudtaget inte. Vi som hamnat i sexhandeln som ett resultat av tidiga sexuella övergrepp eller fattigdom är tacksamma för den svenska sexköpslagen. Den finns inte till för den klick individer som påstår sig sälja sex frivilligt, utan för att skydda de allra mest utsatta.

Ni vill inte att engagerade poliser för er talan. Vem har sagt att de gör det? Ni är uppenbarligen starka nog att föra er talan själva. Era röster ekar över världen, delvis på grund av det ekonomiska stöd en del av er får för er lobbyverksamhet av hallickar som tjänar miljoner på att fattiga och traumatiserade kvinnor säljs och utnyttjas.
Nej det är vår talan de för, när de beskriver utsattheten bland kvinnorna. Och vi vägrar att acceptera att ni upprätthåller en av de myter sexköparna lutar sig mot: att kvinnorna de köper njuter av det. Då kan de med sitt inbillade goda samvete fortsätta att utnyttja de utsatta.

För en sak är säker, när de kliver in genom dörren till ett hotellrum där en kvinna väntar, så har de ingen aning om varför hon är där. Kvinnor som tvingas eller luras att sälja sig ler också och försäkrar männen att de är ”självständiga eskorter”. Vi gjorde det för att förhindra att hallickarna skulle ta våra småsystrar eller döda våra familjemedlemmar.


”Teresa”, före detta prostituerad
”Adriana”, före detta prostituerad
”Michelle”, före detta prostituerad
”Maria”, före detta prostituerad
”Destiny”, före detta prostituerad
Anna Sander, grundare av Talita
Josephine Appelqvist, grundare av Talita


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Sexhandel

LÄS VIDARE

DEBATT. Ge oss sexarbetare och drogbrukare en röst

ÄMNEN I ARTIKELN

Sexhandel