ÅSIKT

Tack, kungen – du visar att gubbar kan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Denna dramatiska vinter har skakat om våra begrepp ordentligt. En förändring som väl många märkt är, att det våras för oss gubbar. Man kan nu tala om en ”gubb-power” efter år av kvinnokraft och girl-power. Det stora genombrottet för oss gubbar kom med kungens tal i Stockholms Stadshus. På några minuter blev han folkkär igen och kom upp ur svackan efter förra årets Brunei-skandal. Några rörande ord om barndomen räckte för att alla vi manliga 55-plussare skulle få upprättelse. De senaste åren har vi ju ständigt utmålats som känslomässigt hämmade, oförmögna till empati, dåliga älskare och allmänt småtrista.

Sanningen är dock att medan kvinnor börjat lyfta sig för att bli attraktiva hos yngre män, så har vi gubbar i smyg börjat gå i terapi och bejaka våra känslor. Hur det är i kungens fall vet jag inte, men nog lät det på hans formuleringar som om han legat på psykoterapeutens skinnsoffa, han också.

En seglivad myt är att gubbar tittar efter yngre kvinnor. I själva verket är vi många som vill ha kvinnor i vår egen ålder eller äldre. Om ni inte tror mig, så titta på tidningarnas kontaktannonser. Aldrig ett nödrop efter en Lolita! Sanningen är att ingen man riktigt växer ifrån sin mamma.

Vi har också revolutionerat köket. Samtidigt som vi tog plats vid spisen, så kom mixerstaven, salladsslungan och matberedaren in i bilden. Män anses sakna ”gardin-gener” och är inte mycket för heminredning. Men vem pyntar egentligen i våra bilar? Det är vi gubbar som sätter kjol (dyra extraskärmar) på bilen, köper julbelysning till instrumentbrädan eller hänger bilder på barnen i backspegeln. Vi älskar också att dammsuga i bilen.

Den mest förbisedda och förlöjligade mannen de senaste åren har nog den så kallade ”Rotary-gubben” varit. Det handlar om den inbitne föreningsmänniskan som arrangerar tombola i våra köpgallerior och envisas med att bära mörkblå klubbjacka och ljusa diagonalbyxor. Han är nu den som fått störst upprättelse. Vem säger i?dag ett ont ord om välgörenhet och insamlingar ?

På tal om klädsel, så har vi mogna män alltid älskats av Sveriges köpmän. Vi män är mer rationella. När vi fryser går vi bara in på varuhuset och köper en varm rock. Och när vi ändå är där, så passar vi på att köpa en kostym. Köpkraft har vi alltid haft, även när det blåst som snålast kring våra kepsar.

Vi har också modet att bära märkliga huvudbonader. Titta på kungens jaktmelitta med granruska och reflexband. Skulle någon man under 50 (möjligen med undantag för prins Carl Philip) frivilligt sätta en sådan på huvudet ?

Nej, vi gubbar är ett chosefritt släkte, men vad ska vi egentligen använda vår nyvunna makt till ? Svar: Vi ska fortsätta med det vi är bäst på. Härda ut med den dystra vardagslunken. Gå till jobbet punktligt och sitta på bandyläktare i 10 graders kyla. Fast nu med stolt höjda huvuden.

Frank Bergå (journalist och 50-plussare)