SD, ert förslag är farligt och ett hån

Replik från Socialdemokraterna till SD om skyddsombuden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sverigedemokraterna sviker gång på gång svenska löntagare. Frågan är när de faktiskt ska stå upp för sina egna förslag och inte ropa ”lögn” så fort de får mothugg, skriver  Ardalan Shekarabi,  Caroline Helmersson Olsson och Mattias Jonsson (S).
Sverigedemokraterna sviker gång på gång svenska löntagare. Frågan är när de faktiskt ska stå upp för sina egna förslag och inte ropa ”lögn” så fort de får mothugg, skriver Ardalan Shekarabi, Caroline Helmersson Olsson och Mattias Jonsson (S).

DEBATT. Det hör till vanligheterna att bli kallad lögnare när man kritiserar Sverigedemokraternas politik.

När vi förra året lyfte att Sverigedemokraterna vill förbjuda dubbla medborgarskap så kallades det för lögn. Trots att det stod i deras principprogram.

Likadana tongångar hörs när vi kritiserar att Sverigedemokraterna vill avskaffa de regionala skyddsombuden, och därmed avskaffa en viktig del av den svenska modellen. Trots att det står i deras budget.

Trots dryga 9 år i riksdagen har Sverigedemokraterna påfallande svårt för att bli granskade. Minns bara förra mandatperioden när de vägrade stå upp för att svenska löner och villkor ska gälla vid offentliga upphandlingar.

Det gör det än viktigare att syna deras politik. För deras förslag om att avskaffa regionala skyddsombud är farligt.

  • Sverigedemokraterna vill byråkratisera skyddsombudsrollen och därmed rubba balansen mellan arbetsmarknadens parter. Det är svårt att se hur myndighetsunderställda skyddsombud med helt andra förutsättningar att vara närvarande på arbetsplatserna på ett bra sätt ska representera löntagarna när deras intressen står i konflikt med arbetsgivarnas.
  • Paradoxalt nog är det Sverigedemokraterna som politiserar skyddsombudsuppdraget. Det är ett hån mot alla skyddsombud på arbetsmarknaden att förminska deras kamp för en bra arbetsmiljö och säkra arbetsplatser till att vara någon form av politiskt drivet spel. I en tid när det i genomsnitt dör en person i veckan på arbetsplatserna är det en skymf att ge sig på skyddsombuden som spelar en avgörande roll i arbetet med att få bukt med detta.
  • Förslaget verkar mer drivet av att smutskasta LO-förbunden, för att de stöttar en politisk linje som ligger i linje med sina medlemmars intressen, än att faktiskt göra något bättre. Det går så långt att Sverigedemokraterna ignorerar att en stor del av skyddsombuden tillhör TCO- och SACO-förbund.

När allt kommer till kritan är det tydligt. Sverigedemokraterna sviker gång på gång svenska löntagare. Frågan är när de faktiskt ska stå upp för sina egna förslag och inte ropa ”lögn” så fort de får mothugg?


Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister (S)
Caroline Helmersson Olsson, riksdagsledamot och tidigare skyddsombud (S)
Mattias Jonsson, riksdagsledamot och tidigare skyddsombud (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE