Tillåt pyroteknik på våra fotbollsarenor

KDU: Det är vackert och en del av upplevelsen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

KDU:s förbundsstyrelse föreslår att pyroteknik ska tillåtas under ordnade och kontrollerade former på svenska arenor, skriver Martin Hallander.
KDU:s förbundsstyrelse föreslår att pyroteknik ska tillåtas under ordnade och kontrollerade former på svenska arenor, skriver Martin Hallander.

DEBATT. Den mest uppskattade och bästa delen av svensk fotboll är supporterkulturen. Det tror jag är ett faktum som enar många fotbollsintresserade svenskar oavsett vilken klubb man håller på. Denna supporterkultur är något att värna och det duger inte att staten försöker begränsa den.

Därför föreslår KDU:s förbundsstyrelse att pyroteknik tillåts på svenska arenor.

Under årets allsvenska säsong har polisen valt att ha ett mer aktivt arbete emot pyroteknik på fotbollsarenor genom den så kallade villkorstrappan. Denna trend har ökat spänningar mellan fotbollssupportrar och myndigheter.

Det är en mycket olycklig utveckling. Polisen har ett självklart viktigt uppdrag i att hålla ordningen på alla offentliga platser men samtidigt måste vi värna vår supporterkultur. Det är en viktig del av civilsamhället och idrottsrörelsen.

I dagarna kom dessutom ytterligare uppgifter om att UEFA tänker utreda om Malmö FF ska straffas på grund av att det användes pyroteknik från supportrarna under sin match emot FC Köpenhamn i förra veckan.

Denna typ av kollektiva bestraffningar är fel väg att gå. Det leder bara till att supportrar känner sig förbisedda och en känsla, med viss rätta, att olika krafter försöker hindra en levande supporterkultur.

Det är sant att det finns våldsamma grupperingar inom fotbollen, även om det är en liten minoritet. Den typen av ordningsstörningar ska alltid bekämpas och där har polisen, klubbarna och supportrarna en viktig roll att spela.

Men det får inte gå på bekostnaden av den stora majoriteten som vill titta på fotboll och vara en del av den svenska supporterkulturen.

Jag tror många unga killar och tjejer tänker tillbaka med glädje på när man gick på en fotbollsmatch för första gången. Känslan av gemenskap, ramsor, fantastiska tifon men även vacker pyroteknik är en del av den upplevelsen. Den upplevelsen som gör svensk fotboll fantastisk.

Detta är något att ta vara på men i dag är det ett problem att pyroteknik på arenor inte är tillåtet.

Oavsett kroppsvisitationer eller andra metoder så förekommer pyroteknik fortsatt på svenska arenor. Det förbudet som finns fungerar uppenbarligen inte.

Frågan som måste ställas är om pyroteknik är ett problem i sig själv. Pyroteknik kan naturligtvis vara farligt men också en värdefull del av supporterkulturen. Då är det bättre att i stället tillåta pyroteknik så att det kan ske under ordnade och kontrollerade former.

Kan klubbar, supportrar och myndigheter arbeta tillsammans i denna fråga kan man säkerställa att pyroteknik hanteras under trygga former. I länder där det finns legal pyroteknik såsom i Norge har dessutom effekten blivit att den illegala pyrotekniken minskar. Det tror jag vore en utveckling alla önskar att se.

Det är dags att jobba för att främja en bra, trygg och levande supporterkultur. Det gör vi bäst tillsammans med den svenska supporterrörelsen, inte emot den.

I det måste det öppnas upp för legal och säker pyroteknik. Supporterkulturen på svenska fotbollsarenor är värd att kämpa för. Den är för viktig för att låta någon extrem sida styra hela diskussionen.

Därför föreslår KDU:s förbundsstyrelse att pyroteknik ska tillåtas under ordnade och kontrollerade former på svenska arenor inför vårt riksmöte den 1–3 november.


Martin Hallander, förbundsordförande KDU Sverige (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE