Debatt

Ni fuskar bort löftet om evakueringsboenden

Slutreplik från boende i Järva om coronapandemin i förorten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

”Att förhindra smittspridningen på Järva är högsta prioritet”, försäkrar M-politikerna. Men hittills har detta visat sig mer som prat än som riktig verkstad, skriver Kahin Ahmed, Mohamed Hagi Farah och Arne Johansson.
”Att förhindra smittspridningen på Järva är högsta prioritet”, försäkrar M-politikerna. Men hittills har detta visat sig mer som prat än som riktig verkstad, skriver Kahin Ahmed, Mohamed Hagi Farah och Arne Johansson.

DEBATT

SLUTREPLIK. ”Att förhindra smittspridningen på Järva är högsta prioritet”, försäkrar M-politikerna Benjamin Dousa och Ole-Jörgen Persson i Rinkeby-Kistas och Spånga-Tenstas stadsdelsnämnder.

Men hittills har detta visat sig mer som prat än som riktig verkstad.

Att Coronapandemin drabbar områden som Järvas tre gånger värre än genomsnittet i Stockholm är ett högt pris för de nedskärningar, privatiseringar och ökade klassklyftor som sliter isär vårt samhälle.

Vi har redan förlorat allt för många anhöriga, vänner, bekanta och grannar.

Era högst prioriterade åtgärder har mest handlat om att översätta och sprida Folkhälsomyndighetens uppmaningar om att tvätta händerna, stanna hemma om vi är sjuka och hålla distans till varandra till 26 språk.

Men denna information räcker inte för att stoppa smittspridningen till de äldre och andra riskgrupper som är inneboende där få har tjänstemannajobb som kan utföras hemma och många bor så trångt att de omöjligen kan isolera sig i sitt eget hem.

Enligt Boverket är 21 procent i Stockholm trångbodda, i Järvas stadsdelar 50 procent. Att bostäder länge har byggts mer för spekulation än för våra behov betyder att de som saknar fasta jobb ofta bor trångt i andra hand och att stora barnfamiljer tvingas bo i 2–3 rum.

Det är samhällets struktur som sprider coronoviruset.

Att Benjamin Dousa plötsligt lovade att Rinkeby-Kista, ”kosta vad det kosta ville”, skulle erbjuda evakuering till korttidsboenden åt trångbodda äldre och andra i riskgrupper uppfattade vi som ett steg i rätt riktning.

Men det visade sig snabbt vara ett luftslott när det meddelades att det är de äldre som själva ska betala hyran. Då får inte de lotsar som också utlovats mycket att göra! Äldre skulle inte bo trångt hos barn och barnbarn om de hade råd med egen lägenhet. Och de har alltså inte råd att betala hyran för korttidsboenden.

Många i Järva har samhällsbärande men lågavlönade jobb, ofta som deltids- och timanställda, i vård och omsorg, mataffärer och kollektivtrafiken. Men också i hotell och restauranger, andra butiker eller som anställda i taxibranschen eller som småföretagare där väldigt många nu förlorar sina jobb och inkomster.

Även om en del nu kan få nya jobb inom vård och omsorg betyder pandemin att många fler får svårt med att betala hyran, försörja familjen eller till och med kostnaden för att begrava dem som dör.

Hundratals miljarder satsas av staten för att, ”kosta vad det kosta vill”, stötta banker och företag. En bråkdel skulle räcka för att betala evakueringsboenden åt Stockholms hemlösa och trångbodda riskgrupper.


Kahin Ahmed, samhällsvägledare och aktiv i lokalsamhället
Mohamed Hagi Farah, Järva Föräldraallians och aktiv i lokalsamhället
Arne Johansson, Husbybo och ordförande i Norra Järva Stadsdelsråd


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

DEBATT Corona i Järva kräver extra krisåtgärder

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Benjamin Dousa

Järva