Det är inte vi i S som vill ha fri hyressättning

Replik till Hyresgästföreningen om Januariavtalet och bostadspolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hyresgästföreningen gör helt rätt i att agera mot marknadshyror, men de bör rikta sig mot de partier som vill ha marknadshyror och ta debatten med dem för alla Sveriges hyresgäster skull, skriver socialdemokraternas Johan Löfstrand.
Hyresgästföreningen gör helt rätt i att agera mot marknadshyror, men de bör rikta sig mot de partier som vill ha marknadshyror och ta debatten med dem för alla Sveriges hyresgäster skull, skriver socialdemokraternas Johan Löfstrand.

REPLIK. Bostaden håller på att bli en allt tydligare klassmarkör och vi socialdemokrater är besvikna och frågande inför de partier i riksdagen som inte ser problemen på svensk arbetsmarknad med segregation, utsatthet och ungdomar som inte kommer in på bostadsmarknaden.

Tyvärr utgör de som bekant en majoritet. 

Marie Linder skriver om att hyresgäster känner sig förbannade och inte kommer sitta tysta när förändringar på hyresmarknaden görs. Med all rätt. Men ilskan ska inte riktas mot oss utan den majoritet av högerpartier i Sveriges riksdag som inte ser problemen på svensk bostadsmarknad.

I januariavtalet har vi en punkt om fri hyressättning för nyproducerade hyresrätter. Vi socialdemokrater tycker den är dålig, skulle inte vilja ha den, och den kommer inte angripa problemen som vi ser på bostadsmarknaden. Men här har vi en majoritet i riksdagen som hade velat gå än längre och som inte ser problemen alls på bostadsmarknaden.

Hade socialdemokraterna haft egen majoritet skulle denna punkt inte finnas. Men alternativet till denna kompromiss skulle ha varit en högerpolitik som skulle gått ännu längre.

Med kompromissen kan vi nu göra så mycket mer för att faktiskt angripa de problem som vi ser på svensk bostadsmarknad och hålla ihop vårt samhälle.

För bostaden i Sverige håller på att bli en klassmarkör med inlåsningar och segregation. Dessa saker måste vi motverka och stoppa. Vi måste ha en mer social bostadspolitik, som gör att fler kommuner tar sitt ansvar för att det byggs bostäder för alla. Inte minst de unga.

Att vi nu sitter i regeringen gör att vi redan har punkter som bygger på att hålla uppe bostadsbyggandet av billigare hyresrätter genom det återinrättade investeringsstödet. Vi har också i avtalet en viktig skattereform, som jag ser kan vara en del i att stärka hyresrätten och skapa mer rimliga hyror.

Här har inte minst hyresgästföreningen själva intressanta förslag med avdragsgill moms på hyresrätten, med andra förslag.

Hyresgästföreningen gör helt rätt i att agera mot marknadshyror, men de bör rikta sig mot de partier som vill ha marknadshyror och ta debatten med dem för alla Sveriges hyresgäster skull.

För får vi inte en majoritet i riksdagen som vill få grepp om bostadsmarknaden så kommer vårt samhälle glida isär, ungdomar kommer få svårt att starta sitt vuxna liv, social utsatthet och segregation kommer växa. Något som i det långa loppet skapar otrygghet och kriminalitet.

Vi ser fram emot att fortsätta utforma framtidens bostadspolitik, ta tag i bostadsmarknaden, i samarbete med hyresgästföreningen och andra aktörer som vill bygga ett starkt och rättvist samhälle.


Johan Löfstrand, riksdagsledamot och gruppledare civilutskottet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här:

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE