Låt inte populisterna förstöra klimatlagen

C: De riskerar hela den europeiska klimatpolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sverigedemokraterna och deras vänners inställning riskerar hela den europeiska klimatpolitiken, och gör det lättare för de länder som struntar i att nå sina mål förstärkning att komma undan. Därför måste vi stå upp mot populisterna, skriver Anders W Jonsson och Fredrick Federley (C).

Foto: GETTY
DEBATT

DEBATT. I dag lägger EU-kommissionen äntligen fram ett förslag på en europeisk klimatlag. Här finns en stor möjlighet för att skapa en mer ambitiös klimatpolitik i hela EU. Men det finns också ett stort hot – att lagen försämras av Europas klimatförnekande populister.

Vi måste vara på vår vakt och de partier som bryr sig om klimatet måste samarbeta, Sverigedemokraterna och deras europeiska vänner ska inte få förstöra klimatlagen.

De globala utsläppen måste ner. Trots att nästan alla världens länder står bakom den målsättningen, ökar fortfarande utsläppen. I Europa och i världen. Det är inte acceptabelt. Det är på största allvar. Sverige och Europa måste vara föredömen för klimatet. Januariavtalet innehåller många viktiga delar för att få ned utsläppen och ställa om från fossilt till förnybart i Sverige.

Men vi måste också göra större skillnad utanför Sveriges gränser för att minska utsläppen på allvar. Därför har Centerpartiet tryckt på för att EU-kommissionen ska ta fram en klimatlag på europeisk nivå, vilket i dag äntligen presenteras.

Nu påbörjas arbetat för att lagen ska röstas igenom och bli verklighet. Här är det viktigt att den inte urvattnas av Europas klimatförnekande populister.

Centerpartiet vill se att EU:s klimatmål till 2030 höjs och att klimatlagen ger EU verktygen för att unionen ska bli klimatneutral till 2040. Dessa klimatambitioner måste sedan ses över minst vart femte år och främsta fokus måste fortsatt vara att få ner de fossila utsläppen. 73 procent av energin i Europa är fortfarande fossil.

Detta måste vi förändra och snabbt. EU:s olika stödsystem får inte försvåra vårt mål att nå ett fossilfritt samhälle.

Men en bra klimatlag hjälper inte om den inte följs. I dag är det ett antal medlemsländer som inte kommer att nå upp till sina utsläppsminskningsmål som de själva varit med att besluta om. De fuskar helt enkelt med sina klimatmål.

För att säkerställa att länder som fuskar också bestraffas, vill vi stärka de uppföljningssystem som finns. Vi behöver ett ännu tydligare och hårdare regelverk med böter till länderna som inte levererar. Man kan inte hålla tjusiga tal inför val och säga att klimatfrågan är en ödesfråga om man sedan inte gör något för att nå målen.

Precis som andra europeiska högerpopulistiska partier så tar Sverigedemokraterna inte klimathotet på allvar. SD är det enda parti i Sverige som har röstat emot Parisavtalet. Partiet kallar varningarna från klimatforskare för ”domedagsprofetior”. Sverigedemokraterna och deras vänners inställning riskerar hela den europeiska klimatpolitiken, och gör det lättare för de länder som struntar i att nå sina mål förstärkning att komma undan.

Därför måste vi stå upp mot populisterna, så att de inte tillåts försämra klimatpolitiken. Det gäller kanske i extra hög uträckning EU:s bindande klimatlag.

En klimatlag på europeisk nivå kan göra enormt mycket för klimatet. Men den kommer bara göra en skillnad om den är effektiv och skarp. Det absolut viktigaste som klimatlagen måste leverera är en väg för hur hela Europa ska ställa om och se till att vi har verktygen för att komma åt klimatfuskarna. Det är så vi ser till att utsläppen minskar på allvar i hela EU.


Anders W Jonsson, Vikarierande partiledare (C)
Fredrick Federley, Europaparlamentariker (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

LÄS OCKSÅ

DEBATT Klimatförnekarna får härja fritt i M

LÄS OCKSÅ

DEBATT EU är nyckeln för att klara av klimatkrisen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimathotet

EU

Fredrick Federley

Centerpartiet

Anders W Jonsson

Klimatförändringar

EU-kommissionen