Debatt

Gärna fler jobb – men de måste vara schysta

Replik från Union till Union om krisen i vår värld efter corona

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jämtin har rätt i att det behövs fler engagerade aktörer. Men ska vi bygga tillbaka bättre måste vi inte bara skapa fler jobb. Vi måste skapa fler schysta jobb med anständiga arbetsvillkor. Fackliga rättigheter måste respekteras, skriver Sofia Östmark, Union to Union.
Jämtin har rätt i att det behövs fler engagerade aktörer. Men ska vi bygga tillbaka bättre måste vi inte bara skapa fler jobb. Vi måste skapa fler schysta jobb med anständiga arbetsvillkor. Fackliga rättigheter måste respekteras, skriver Sofia Östmark, Union to Union.

DEBATT

REPLIK. I Aftonbladet den 23 augusti skriver Carin Jämtin, Sidas generaldirektör, en uppmaning till biståndsaktörer, näringsliv och investerare. Uppmaningen är enkel. Det krävs stora satsningar för att skapa en mer motståndskraftig och hållbar värld. Inte minst, skriver Jämtin, måste vi tillsammans skapa fler jobb.

Vi på Union to Union, de svenska fackens gemensamma biståndsorganisation, delar synen på de utmaningar som beskrivs med massiv arbetslöshet, och negativa konsekvenser för demokrati och mänskliga rättigheter.

Vi ser att det är människor verksamma i den informella ekonomin och de med otrygga anställningar som har drabbats värst under krisen. Från en dag till en annan förlorar de sina inkomstkällor. Sociala trygghetssystem saknas i många länder.

Det internationella utvecklingssamarbetet, eller biståndet, är ett av de viktigaste verktygen. En viktig komponent i biståndet är stödet till demokratiska fackföreningar världen över. Facken kan bidra till att dämpa effekterna av coronakrisen och till en hållbar återhämtning med schysta jobb, inte minst via samarbete och samtal med arbetsgivare och regeringar.

Det har vi sett på hemmaplan och i andra länder där samarbetet mellan arbetsmarknadens parter fungerar väl. Facken spelar också en central roll för att förbättra villkoren för de som arbetar utanför de formella sektorerna.

Vi välkomnar utökade satsningar från näringsliv och investerare för att skapa flera arbetstillfällen globalt och Sidas arbete med att främja ansvarsfulla investeringar.

Och Jämtin har rätt i att det behövs fler engagerade aktörer. Men ska vi bygga tillbaka bättre måste vi inte bara skapa fler jobb. Vi måste skapa fler schysta jobb med anständiga arbetsvillkor. Fackliga rättigheter måste respekteras. Arbetstagare måste kunna leva på sina löner och ha möjlighet att påverka sin arbetssituation.

Union to Union, tillsammans med de svenska facken, står redo att samarbeta med andra aktörer för fler och schystare jobb.


Sofia Östmark, kanslichef Union to Union

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Mänskliga rättigheter

LÄS VIDARE

DEBATT Mer än 400 miljoner personer behöver stöd

ÄMNEN I ARTIKELN

Mänskliga rättigheter

Arbetsmarknad

Bistånd

Carin Jämtin

Coronaviruset

Arbetslöshet

Sida