C, er politik försvårar livet på landsbygden

SD: Centerpartiets nollsummespel kommer inte hålla i sig

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Er glesbygdssatsning visade sig inte ens räcka till en plusmeny på grillen, den fick i stället läggas på soppa i tanken, skriver Oscar Sjöstedt, finanspolitisk talesperson (SD).
Er glesbygdssatsning visade sig inte ens räcka till en plusmeny på grillen, den fick i stället läggas på soppa i tanken, skriver Oscar Sjöstedt, finanspolitisk talesperson (SD).

DEBATT

DEBATT. Centerpartiet ägnar sig åt ett populistiskt nollsummespel och förväntar sig att väljarna inte är pålästa nog för att förstå deras politiska kullerbyttor.

Faktum kvarstår: Centerpartiet har ingått i ett äktenskap med regeringen. I det äktenskapet så har man återinfört överindexeringen på drivmedel. Troligen är tanken att man därigenom även kan påstå sig göra ”omfattande klimatsatsningar”.

Överindexeringen får givetvis konsekvenser för landsbygden som Centerpartiet ofta påstår sig värna. I ren panik kräver man därför satsningar för att jämna ut överindexeringen vilket inte är annat än slöseri med skattemedel. Man gräver en grop enbart i syfte att fylla den igen.

Hade Centerpartiet varit ett parti som på riktigt värnade om landsbygden hade man stoppat överindexeringen och riktat skattelättnader mot drivmedelspriset. Då hade man faktiskt kunnat åstadkomma en reell sänkning av priset för bensin och diesel vid pump.

I detta sammanhang får man inte heller glömma att Centerpartiets nollsummespel inte kommer att hålla i sig.

Eftersom Centerpartiet tillsammans med regeringen återinfört överindexeringen så kan det svenska folket räkna med en rejäl ökning av priset vid pump så snart Centerpartiets skattelättnad på drivmedel löpt ut. Om överindexeringen får vara kvar så kommer priset på drivmedel bara bli dyrare och dyrare och livet på landsbygden kommer att bli svårare och svårare.

Nej Emil Källström (C), det svenska folket är klokare än vad du tror och kommer att se igenom er skenheliga landsbygdspolitik. Hur ska du förklara för väljarna att er riktade satsning på billigare drivmedelsskatt istället resulterade i en prishöjning?

En riktig landsbygdspolitik hade lett till ett sänkt pris vid pump, inte motsatsen. En riktig landsbygdspolitik hade inte försvårat livet på landsbygden. Er glesbygdssatsning visade sig inte ens räcka till en plusmeny på grillen, den fick i stället läggas på soppa i tanken.

Landsbygdspolitik handlar självklart inte bara om bensin och diesel, men man ska komma ihåg att alla de som bor långt ifrån skola och jobb är helt beroende av sina fordon för att kunna ta del av samma rättigheter som den övriga befolkningen. Att då sätta käppar i hjulen för dessa människor utan att ha presenterat några gångbara alternativ är orättvist och ogenomtänkt.

Hade Sverigedemokraterna suttit vid rodret hade landsbygdsbon kunnat glädjas åt ett billigare pris vid pump. Skogs- och jordbrukaren hade också kunnat se fram emot skattenivåer på drivmedel för skogs- och jordbruk som hade legat på dansk nivå, dvs 7 öre liter.

Hade Sverigedemokraterna suttit vid rodret hade vi ägnat oss åt politik – inte symbolpolitik.


Oscar Sjöstedt, Finanspolitisk talesperson (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE