MP:s beslutsångest leder till noll beslut

Slutreplik från Emma Wiesner om klimatpolitiken i EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-10-25

Vi får inget från MP som kan lösa energikrisen genom att snabbt öka utbudet på energi. Bara den vanliga totala låsningen. Slutreplik från Emma Wiesner.

SLUTREPLIK. Det säger något om Miljöpartiets självbild, när de inte med ett enda ord i en debattreplik nämner vad de vill göra, utan bara fortsätter klappa sig själva på ryggen för att de anser sig ta hänsyn till fler perspektiv än andra politiska partier.

Då ställde jag ändå en rak och i mitt tycke ganska enkel fråga till Miljöpartiets Europaparlamentariker: Vilka energislag vill ni över huvud taget att vi ska få använda för att lösa energikrisen?

Det kanske inte är så konstigt, om man som parti konstant motarbetar bioenergin och vattenkraften, samtidigt som man vill stoppa all utvinning av de metaller som solcells-, elnäts- och batteribranscherna är i skriande behov av.

Det blir nämligen inget kvar då.

Vi får några lösryckta tankar om att skogen inte ska brukas och att vi ska återvinna mer i stället för att bryta nytt.

Men – vi får inget som kan lösa energikrisen genom att snabbt öka utbudet på energi. Inget som kan snabba på den gröna industrirevolutionen, som är på väg att ge Sverige tusentals nya arbetstillfällen.

Bara den vanliga totala låsningen, där beslutsångest leder till att inga beslut får fattas utan allt ska dras i långbänk. Trots att såväl klimatet, som energin och miljön kräver handlingskraft.

Och när klimatpolitiken inte håller ihop, och inte kan leverera resultat som både lugnar den som är orolig för sin elräkning och för klimatförändringarna, då sväljer allt för många populismens ohållbara löften och uppförsbacken för vår planet blir ännu brantare att ta sig upp för.


Emma Wiesner, Europaparlamentariker, Centerpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen