ÅSIKT

Våra grundläggande värderingar gäller

Replik från M om regeringsmakten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
Tomas Tobé säger att Moderaterna inte skulle samarbeta med vare sig SD eller V. Däremot tycker han att alla partier har rätt att göra sig hörda och söka stöd för sin politik.
DEBATT

REPLIK. Jonas Sjöstedt (V) har rätt i att vi lever i en allvarlig politisk tid. Säkerhetsläget i vårt närområde har kraftigt försämrats. Det kräver att vi bygger säkerhet tillsammans med andra. Här hemma motsvarar utanförskapet närmare en miljon människor. Samtidigt ökar otryggheten och utsattheten för brott. Det kräver reformer för tusentals nya, enkla jobb och rejäla trygghetssatsningar med fler poliser och skärpta straff. Därför vill vi lägga en gemensam budget med Alliansen så snart som möjligt.

I nästa val söker vi väljarnas förtroende för en ny moderatledd alliansregering. För oss är det inte aktuellt att regera med varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet. Att partier med auktoritära rötter inte bör ingå i en regering handlar bland annat om regeringens ansvar för rikets säkerhet och Sveriges relationer med andra länder, EU och Nato.
Moderaterna är beredda till samtal med riksdagens alla partier i de fall det kan finnas förutsättningar för att komma överens i enskilda frågor. Det gäller såväl V som SD. Det kommer dock aldrig betyda att vi kompromissar med våra grundläggande värderingar.

Sjöstedt väljer medvetet att missförstå och förvränga de besked Anna Kinberg Batra och vi moderater givit, vilket endast bidrar till att försämra det offentliga debattklimatet. Jag upprepar gärna att vår syn på Sverigedemokraternas värderingar och historia inte har förändrats. Det är ett parti med rötter i och personer med kopplingar till nazistiska grupper. Men alla partier väljarna valt till riksdagen måste, utan undantag, kunna granskas, driva sin egen politik och söka stöd för den. Det tänker vi moderater inte avstå från att göra. Inte ens om stödet i någon enskild fråga skulle komma från Jonas Sjöstedt.

Tomas Tobé, Moderaternas partisekreterare

ARTIKELN HANDLAR OM