MP:s krav saknar verklighetsförankring

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi ska kunna lita på att den mat vi köper till påsk är säker och att förpackningen speglar innehållet. Jag är övertygad om att medvetna konsumenter gör bättre och mer hälsosamma val. Men medan MP vill detaljreglera och toppstyra med pekpinnar, värnar jag fria och medvetna val.

MP:s krav på 100 procent ekologisk mat har ingen förankring i verkligheten då vi helt enkelt inte klarar av utmaningen att försörja en växande befolkning med endast ekologiskt. I dag finns heller ingen entydig forskning kring om ekologiska livsmedel är hälsosammare än konventionellt producerade livsmedel. Vi måste förhålla oss till den senaste forskningen när vi beslutar om vår livsmedelspolitik.

Genom att följa Europeiska livsmedelsverkets (EFSA) riktlinjer kommer vi en god bit på vägen. De testar alla de ämnen som kommer i kontakt med maten för att förvissa sig om att inga farliga medel tillåts. Jag är övertygad om att exempelvis GMO kan vara viktigt för att minska användningen av bekämpningsmedel och för att försörja en växande befolkning.

Tvärtemot vad MP säger har jag varit drivande för att införa en obligatorisk ursprungsmärkning för allt kött. Vår främsta uppgift är att se till att maten är säker och informationen tydlig så att var och en själv kan bestämma över vad man äter.

Vi ska vara stolta över att ha den starkaste livsmedelssäkerheten i världen. Debatten om mat är viktig, men det måste vara en debatt grundad på fakta.

Anna Maria Corazza Bildt (M)

Kandidat till Europaparlamentet

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN