Storstadsfientligt att förbjuda köpcentrum

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Anna König-Jerlmyr (M) och Johan Forssell (M): Färre jobb och högre priser – det är konsekvenserna av Miljöpartiets omoderna förslag

Flera av Sveriges största köpcentrum och gallerior ligger i norra Stockholm, här Kista galleria.

Många håller nog med om att Stockholm är som allra vackrast under sommaren. I det soliga vädret är det också många som passar på att grilla. De senaste åren har det dessutom blivit billigare för många att unna sig sin favorit på grillen. Exempelvis presenterade nyligen Pensionärernas riksorganisation, PRO, sin årliga prisundersökning. En slutsats av undersökningen är att de genomsnittliga skillnaderna i pris för en matvarukorg minskar mellan landets små matbutiker och stormarknaderna. Att matvaror som grönsaker och kött blivit mer prisvärda beror bland annat på att stormarknaderna medfört en bättre konkurrens som kommer konsumenterna till del.

Samtidigt som stormarknaderna är viktiga, både för bättre matpriser och många nya arbetstillfällen, så är det också avgörande att vi har levande stadskärnor med ett brett utbud för alla. Det ställer höga krav på en politik som tar storstädernas villkor på allvar.

Vi moderater har inför valet presenterat en samlad storstadspolitik för tillväxt och utveckling. Vi är övertygade om att förslag för levande städer bygger på att förbättra förutsättningarna för både invånare och företagande. Nu vill vi gå vidare med att skapa bästa möjliga villkor för ett myllrande stadsliv med såväl gröna parker och uteserveringar som ett företagsklimat i världsklass.

Därför är det tråkigt att se de gammalmodiga och storstadsfientliga förslag som Miljöpartiet presenterade under Almedalsveckan. Bland annat vill Miljöpartiet införa ett femårigt totalförbud mot nya köpcentrum utanför stadskärnorna i hela landet. Förslaget motiverar man med att nya stormarknader skulle hindra utvecklingen inne i landets städer.

Politiken måste klara av att skapa goda förutsättningar för hela Sverige. Både inne i städerna och utanför. Stadskärnor med bra service och mångfald för de boende står inte i motsats till nya arbetstillfällen eller mat som fler har råd med – tvärtom. Men konsekvenserna av Miljöpartiets politik blir just färre jobb och högre priser. Arbetstillfällen går förlorade när nya varuhus som exempelvis IKEA förbjuds från att öppna. Och matpriserna skjuter snabbt i höjden när stormarknaderna hindras från att etablera nya butiker som erbjuder prisvärd mat till alla.

Lägg därtill de höjda bensinpriser och den kilometerskatt som de rödgröna går till val på så försämras villkoren för entreprenörskap och företagande än mer. I Stockholm skjuter vänsterpartierna dessutom den enskilt viktigaste infrastruktursatsningen, Förbifart Stockholm, på en oviss framtid. Något som allvarligt äventyrar stockholmsregionens utvecklingsmöjligheter.

Stockholmarna förtjänar en modern politik som stärker förutsättningarna både för levande stadsdelar och ett bra företagsklimat. Men ett förbud mot nya köpcentrum vore ett steg i helt fel riktning.

Anna König-Jerlmyr
Storstadspolitisk talesperson (M)
Johan Forssell
Riksdagskandidat (M)

Publisert: