”Sätt fällavgift på varg”

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Moderator: Nu är klockan 15.00 och vi ska diskutera tjuvjakt med Peter-Lorentz Johnsson från Jaktakademien och Mats Forslund från WWF. Välkomna in med frågor.

Kommentar från MartinJ1: Är inte den utbredda tjuvjakten ett tecken på en misslyckad rovdjursförvaltning?

Mats Forslund: Ja, det är en del av en förvaltning som kanske ej fungerar som den skulle. Det är numera en politisk fråga att lösa. Med politisk fråga menar jag att rovdjurspolitiken är rörig, ej långsiktig, förutsägbar och tydlig. Detta skapar en osäkerhet hos många. Den dag för dag politik som har förts de senaste åren gör att ingen vet vad som kommer att hända nästa dag eller nästa vecka.

Peter-Lorentz Johnsson: Jaktsverige blev väldigt förvånade över svaret.

Kommentar från katarina: Kan man säga att den minskade tjuvjakten på varg beror på de senaste årens licensjakt?

Peter-Lorentz Johnsson: Ja, det stämmer! Det här var ljuset i tunneln för Sveriges jägare och vargen ska vara ett jaktbart vilt när de ingår i våra fauna.

Peter-Lorentz Johnsson: Vargfaunan är en stam på ungefär 5 000 vargar ifrån Norrbotten till Medelhavet så jag tycker att frågan är svår att styra från centralt håll och i och med det är frågan om licensjakt skulle det inte behöva bli så kostsamt för staten som det har blivit.

Mats Forslund: Den forskarrapport som presenteras i dag visar att det ej går att säga det. Det är en mängd olika saker som hänt under de senaste åren så det är flera saker som påverkar detta.

Kommentar från Nils: Varför tjuvjagar man björn och järv osv? hur får man betalt för dom?

Mats Forslund: Det är för att bli av med dem

Peter-Lorentz Johnsson: Nils, äger man 2 000 renar då är man väldigt mån om att de ska kunna kalva och att det ska kunna ge en slags ränta på vad fjället har att ge. Det är därför det vanligt förekommande med tjuvjakt. Att sälja skinn skulle vara omöjligt, då åker man dit på en gång.

Moderator: Här kommer en till fråga till Mats:

Kommentar från Daniel Nilsson: Hur har man mätt upp denna statistik? Hur vet man omfattningen av tjuvjakten?

Mats Forslund: Det bygger på den forskning som pågår.

Peter-Lorentz Johnsson: Daniel Nilsson, det går aldrig att mäta tjuvjakt.

Kommentar från MartinJ1: Hur tror du det kommer gå för vargen i vintern när det inte blir någon licensjakt?

Mats Forslund: Vad regeringen föreslår är att det istället skall kallas skyddsjakt.

Peter-Lorentz Johnsson: Vargen kommer att få större fäste och göra att svenska jägare kommer att få se mer slaget vilt på sina marker (dödade av varg, björn och lo).

Kommentar från Peter: Jag anser vi ska förbjuda hobbyjägare. 100-200 jägare ska heltidsanställas av staten som kronojägare. Alla andra ska bli av med sina vapen. Detta är inte bara en fråga om jakt, det är fråga om att även skydda oss mot Breivik-liknande företeelser.

Mats Forslund: Peter, detta är nog ej möjligt eller önskvärt.

Peter-Lorentz Johnsson: Finns inga hobbyjägare, de som tar examen är profesionellt utbildade och skjuter med säkra vapen. Hobbyägare existerar inte inom vår kår. Breivik hade ingen examen, han hade licens för vapen att använda vid prickskytte.

Peter-Lorentz Johnsson: Har Mats en siffra på antalet illegalt skjutna predatorer?

Mats Forslund: Det beror på vad man memar med predatorer – stort rovdjur, räv, mård, kråka?

Peter-Lorentz Johnsson: Varg, björn och lo?

Mats Forslund: Räknar man ihop dessa så blir det i storleksordningen 200 eller lite mer. Siffrorna varierar mellan år.

Peter-Lorentz Johnsson: Jag kan tänka mig att den siffran är något större.

Moderator: Vi tar en fråga till PLJ:

Kommentar från Maria: Ställer inte avskjutningen av alla rovdjuren till det en massa i näringskedjan?

Peter-Lorentz Johnsson: Nej, det gör det inte. De lidande blir jägarna som blir fler och fler och som får mindre och mindre att ta med sig ut ur skogens skafferi.

Kommentar från Jonas: Har man i dag någon typ profil på "den typiske tjuvjägaren", med andra ord är det bonden som får sina djur tagna (kan man ju ha en viss förståelse för), jägare (som gör det mer för jakten skull) eller rabiata rovdjursmotståndare ?

Mats Forslund: Viltstammarna har aldrig varit större enligt järareförbunden, så visst finns det kött. Men nej, det finns det ej.

Peter-Lorentz Johnsson: Den typiske tjuvjägaren, ojojoj, jag tror att det är en väldigt liten cirkel i en större krets jägare som ser som sin livsuppgift att ha nollvision för respektive predator.

Mats Forslund: Jag instämmer med lite krets.

Kommentar från MartinJ1: Om jag inte har helt fel så växer rovdjuren i antal. Skulle inte ökad legal jakt kunna minska tjuvjakten. Det visar ju inte minst rapporten just vad gäller varg.

Peter-Lorentz Johnsson: Ja, man kan sätta fällavgifter på till exempel varg som är mest omdiskuterad, för människor med gott om pengar som gärna skulle ha en varg framför brasan finns en masse!

Mats Forslund: Antalet illegalt skjutna björnar och lodjur är konstant trots att det är en omfattande legal jakt på dem.

Kommentar från Bibbi: Tar regeringen och politiker verkligen den illegala tjuvjakten på allvar? För när man läser rovdjursrapporterna om den illegal jakt som pågår blir man chockad vad som försigår i våra skogar.

Mats Forslund: Myndigheterna gör det, men regeringen lyckas ej vända politiken som är nödvändigt att göra.

Peter-Lorentz Johnsson: Den illegala jakten sker kanske vid tider som inte är jakttider. Smäller ett skott i skogen tror folk kanske bara att det var någon som sköt in studsaren. jag tror att jakten sker mycket när björnarna ligger i ide, eller under vår och sommar, innan bärplockarna kommer. Eller nattetid.

Moderator: Nu är chattet siut. Ett stort tack till Peter-Lorentz Johnsson och Mats Forslund, samt alla er som skickade in frågor.

Peter-Lorentz Johnsson: Tack själva!

Mats Forslund: Tack.

Publicerad: