Sverige skickar iransk motståndsman i döden

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattörerna kräver att Migrationsverket stoppar avvisningen av Mohammad Forotan: Ingen princip kan väga tyngre än enskilda människors liv

DEBATT För ett par dagar sedan fick vi ett mejl från ”Iranska Flyktingars Riksorganisation”. Innehållet bedrövar oss.

”Sedan några veckor är den iranske medborgaren och asylsökande Mohammad Forotan inlåst i Migrationsverkets förvar i Flen. Han riskerar att tvångsavvisas den 6 maj 2011.

Vi vill göra er uppmärksamma på att Mohammad Forotan har varit medlem i partiet Komale. Komale är en radikal motståndsrörelse, som bedriver en väpnad kamp mot den brutala iranska regimen. Mohammad Forotan har varit medlem i partiet, och har aktivt deltagit i kampen mot regimens militära förtryck. Vid flera tillfällen, senast för en månad sedan, har regimen dömt fängslade aktivister från Komale till dödsstraff och avrättat dem.

Mot den bakgrunden måste riskerna sägas vara stora att även Mohammad Forotan kommer att gå samma öde till mötes vid en eventuell avvisning. Vi kräver därför att Migrationsverket ändrar sitt beslut och avbryter avvisningsprocessen. Vi hoppas att Migrationsverket tar vår varning på allvar.”

Att avvisa människor till länder där de riskerar att torteras och i värsta fall att dödas, strider mot de mest grundläggande regler och principer som vi har i samhället. Vi behöver bara nämna Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

Med anledning av de uppgifter som framkommit av mejlet vill vi därför ställa ett par frågor till Migrationsverket:

Känner ni till uppgifterna att Mohammad Forotan varit aktiv medlem i Komale?

Känner ni till att aktivister från Komale dömts till döden, och avrättats?

Om ni inte kände till uppgifterna, är ni i så fall beredda att undersöka och utreda påståendena?

Är ni trots uppgifterna beredda att avvisa Forotan den 6 maj?

Är ni beredda att riskera Forotans liv?

Vår självklara ståndpunkt är att Forotan ska beviljas uppehållstillstånd i Sverige! Ingen princip kan väga tyngre än enskilda människors liv. Avvisa INTE Mohammad Forotan!

Arhe Hamednaca, riksdagsledamot, (S)

Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot, (V)

Bengt Berg, riksdagsledamot, (V)

Publicerad: