”Jag kandiderar som partiordförande”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

IT-entreprenörens programförklaring en affärsplan för S

DEBATT Den oro jag känner för Socialdemokraternas och Sveriges framtid lämnar mig inget annat val än att själv kandidera till posten som nästa socialdemokratiska partiordförande.

Diskussionen om S framtid har kantrat, vilket lämnar Moderaterna walkover medan vi försöker ena glesbygd och stad, utröna vem av oss som är höger respektive vänster. De Socialdemokrater som en gång gjorde Sverige till ett föregångsland inom utbildning, utveckling, jämlikhet och medvetet arbete mot segregering ödslade knappast tid på det navelskåderi S nu ägnar sig åt. De fokuserade på framtiden, visionen.

Med rätt fokus och ledarskap kan Socialdemokraterna placera Sverige som etta i världen när det gäller utbildning, kunskap, IT, entreprenörskap, utveckling och arbetsmarknad, jämlikhet och bekämpning av segregering och fattigdom.

S fixering vid höger och vänster spelar våra motståndare i händerna och skapar inre splittring. Personligen struntar jag högaktningsfullt i denna fyrkantiga världsbild. För om det är höger att främja tjänstemannasektorn, akademi, entreprenörskap och nya jobb – så är jag höger. Och om det är vänster att vara för ett samhälle där ingen kan falla utanför, att satsa ännu mer än våra tidigare vallöften på skolan, kämpa för hemlösa och minska segregeringen – då är jag vänster. Skalan är obrukbar till annat än att söndra.

För att göra Sverige till den förebild vi kan vara skulle jag ta hjälp av våra mest kompetenta personer. Deras grundideologi skulle inte vara central Det viktiga skulle vara att göra Sverige till världens mest empatiska och produktiva samhälle i stort. Jag har valt att benämna min programförklaring som en affärsplan S – En affärsplan för Socialdemokraterna och Sverige - en affärsplan som steg för steg tar oss mot högt uppsatta mål.

Affärsplan S fokuserar på intäkter, återinvestering i ökad produktion, jobb samt den välfärd som ska göra oss till världsledande. Planen fokuserar på entreprenörskraft och en bred satsning för att skapa nya jobb. Detta kombinerat med ett samarbete inom akademi och ett nytt entreprenörsuniversitet kopplat till alla andra universitet. Parallellt med en enorm satsning på minskad segregering, som till skillnad från kollektiv bestraffning och cynism kommer att reducera problem med brottslighet, fattigdom, utanförskap och arbetslöshet. Jag tror på att satsa mer pengar på skolan än vad vi ens utfäste i våra egna vallöften. Jag tror på att förbättra för tjänstemannasektorn men inte på bekostnad av de befintliga industrierna. Jag tror på en välfärd som inte går att hamna utanför, där även hemlösa har en chans. Jag tror på att skapa Europas starkaste ekonomi m utan att glömma debatten om det största hotet vi står inför – det växande klassamhället. Jag tror på fler hyresrätter – många fler. Jag tror på att bygga ut kollektivtrafiken och skapa fler och effektivare tågförbindelser.

Jag tror på ett hållbart samhälle där vi är ett framgångsland. Jag vill också satsa mer på IT och ett öppet digitalt samhälle. Jag tror på framtiden, Socialdemokraterna och Sverige. Jag tror på Affärsplan S, och jag är beredd att ta ansvar och ledarskap för den planen.

Ledarskapet anser jag är centralt för genomförandet av det som nämns i denna artikel. Men min kritik riktar sig lika mycket mot dem som försöker dumpa över ansvaret för dåliga valresultat på Mona Sahlin, som dem som hävdar att vi vart för mycket höger eller vänster. Frågan vi bör ställa oss istället är hur vi når framåt och vem som kan ta oss dit! Då så, se fältet som breddat, blicken som lyft – valberedningen, your move!

Charlie Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN