Rebecca Weidmo Uvell: Sluta konspirera om vaccin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sverige klarade svininfluensan bra – tack vare alla som tog sprutan

Svininfluensan, som dök upp första gången 2009, är tillbaka. Och med den vaccinskräcken, med tillhörande konspirationsteorier om en sammansvärjning mellan myndigheter och läkemedelsbolag för att få folk att vaccinera sig. Beklagligt nog fick drygt 170 barn under 19 år narkolepsi, troligen till följd av vaccinering av Pandermix, det vaccin som användes 2009. Så det är absolut naturligt att bli skeptisk. Men det finns faktiskt ingen anledning alls att generellt vara emot vaccinationer.

2009 klassades svininfluensan som en pandemi av WHO, vilket innebär att 20-30 procent av befolkningen beräknas insjukna. Med oerhörda kostnader för samhället som följd. Därför erbjöds samtliga medborgare i Sverige gratis vaccin. Fyra miljoner vaccinerade sig. 31 personer avled av influensan i Sverige, vilket var väldigt lågt internationellt sett. Tack vare att så många vaccinerade sig. Globalt sett var det värre. En första beräkning visade att 18 500 personer avled men nya beräkningar visar att mörkertalet är stort i u-länderna och att så många som flera hundra tusen kan ha avlidit till följd av svininfluensan.

Visst tjänar läkemedelsbolag pengar på mediciner, det är liksom deras affärsidé och de tjänar bra pengar även på vanliga värktabletter. Men att hävda att man för att ett läkemedelsbolag tjänar pengar ska vägra att vaccinera sig mot en potentiellt dödlig sjukdom är faktiskt mer än långsökt.

Själv är jag oerhört tacksam för att vetenskapen kommit så långt att det FINNS vaccin mot sådant som svininfluensan. Min mormors syster och min morfars pappa hade inte sådan tur. De avled båda i influensan ”Spanska sjukan” som härjade som pandemi över världen 1918-1920. Mellan 50 och 100 miljoner människor dog. Min morfar var fyra år när hans pappa dog av influensan. Han hade varit väldigt glad om han kunnat vaccinera sig då.

Det finns ingen konspiration som stora läkemedelsbolag står bakom. Okej? Det är forskare som forskat fram nya mediciner för att hjälpa mänskligheten framåt och för att kunna sälja dem till den breda massan finns alltså läkemedelsbolag. Som absolut tjänar pengar på det. Men vad spelar det för roll när syftet är att bota sjukdomar som vi annars lider av och kanske till och med dör av? Vem dör hellre än att ett företag bland alla andra företag tjänar pengar? Inte jag. Och min morfars pappa hade alldeles säkert glatt bidragit till ett läkemedelsbolags vinst om han istället fått se min morfar växa upp.

Rebecca Weidmo Uvell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN