Publicerad:

Wallström, skicka hem Rysslands ambassadör

Debattören: Ett angrepp på Storbritannien är ett angrepp på hela Europa

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Europa måste förstå situationens allvar och ge sitt fulla och oreserverade stöd till Storbritannien. EU:s sanktioner mot Ryssland bör ses över och stärkas, skriver Christofer Fjellner.
Foto: SIERAKOWSKI Frederic
Europa måste förstå situationens allvar och ge sitt fulla och oreserverade stöd till Storbritannien. EU:s sanktioner mot Ryssland bör ses över och stärkas, skriver Christofer Fjellner.

DEBATT. På söndag väljs Vladimir Putin till Rysslands president för fjärde gången. Det innebär att han har styrt landet i 20 år när mandatperioden är över.

Samtidigt säger den brittiska säkerhetstjänsten att den ryska regimen försökt mörda dubbelagenten Sergei Skripal och hans dotter Yulia med kemiska vapen i Storbritannien. I anslutningen till detta blev även en brittisk polisman svårt skadad.

Det är en i raden av aggressiva och fientliga handlingar från Ryssland. Det går inte längre att blunda för att Ryssland under Putin har utvecklats till en diktatur som inte skyr några medel – inte ens mord och krigföring – för att få sin vilja igenom. Europa behöver samla sig och gemensamt möta det hot som Ryssland tyvärr men icke desto mindre utgör.

Mordförsöket på Skripals är en i raden av aggressiva handlingar från den ryska staten. Rysslands illegal annektering av Krim var första gången sedan andra världskriget som ett land i Europa med våld lade beslag på ett annat lands territorium.

Till detta kan läggas det Rysslansstödda kriget i Georgien, landets nuvarande stöd till Assad och bombningar av civila och barn i Syrien, en återkommande cyberkrigföring och kränkningar av andra länders luftrum, inte minst det svenska.

Dessutom mordet på den brittiske medborgaren, regimkritikern och före detta KGB-översten, Aleksandr Litvinenko med polonium i London 2006.

Det är alldeles uppenbart att Ryssland under Putin är beredd att använda alla tillgängliga medel för att tvinga på andra länder sin vilja.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har dock gjort klart att landet inte tolererar det ryska agerandet. Mordförsöket och användningen av kemiska vapen innebär inte bara ett brott mot Sergei Skripal och hans dotter, utan mot Storbritannien som land.

Det är dags att ge upp alla illusioner om den ryska regimen. Storbritannien har tidigare i dag meddelat att 23 ryska diplomater utvisas ur landet – den största utvisningen från landet på 30 år. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrovs planerande besök ställs in och ett möte i FN:s säkerhetsråd ska hållas.

Inga medlemmar i regeringen eller kungahuset kommer heller att närvara vid fotbolls-VM i Ryssland i sommar.

Storbritannien sak är vår. Utrikesminister Margot Wallström bör omgående förklara att den ryska ambassadören inte är längre är välkommen i Sverige och uppmana sina kollegor runt om i Europa att framföra samma budskap. Europa måste förstå situationens allvar och ge sitt fulla och oreserverade stöd till Storbritannien. EU:s sanktioner mot Ryssland bör ses över och stärkas.

Ryssland söndrar och härskar och har gnuggat händerna över Brexit. Men det här går bortom Brexit och handlar om den europeiska säkerheten och vår kontinentens framtid i fred och frihet.

Ett angrepp på Storbritannien är ett angrepp på hela Europa. Precis som Nato har sin artikel fem har EU artikel 42.7 som säger att ett angrepp på en medlemsstat innebär en skyldighet för de andra medlemsstaterna att på alla sätt hjälpa och assistera det angripna landet.

Nu gäller det att EU visar prov på sammanhållning, solidaritet och beslutsamhet och ger sitt stöd till Storbritannien. Vi ska kalla en spade för en spade. Putin är en skrupelfri diktatorer med maktambitioner som hotar hela Europa och västvärlden.


Christofer Fjellner, europaparlamentariker (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:
Publicerad: