"Lika upprörande att Piratpartister drabbas av hot"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I ett inlägg i Aftonbladet den 7 maj 2009 gör Anna Troberg från Piratpartiet gällande att jag tycker att det är helt i sin ordning att hota folk, under förutsättning att hoten riktas mot rätt personer. Hon skriver: ”Men, vad tyckte då Harrison om att jag också får hot av olika slag? Han tyckte inte att detta kunde jämföras med de hot han får ta emot. Han drabbas tydligen hårdare av hot än vad jag gör. Jag får tydligen skylla mig själv. Jag är ju trots allt en del av den ’kriminella pöbeln’. Sådana som jag får helt enkelt tåla lite stryk för det är vårt eget fel.”

Detta är lögn. Förhoppningsvis omedveten lögn. Jag vill gärna tro att Anna Troberg minns fel, inte att hon hittar på. Vad som hände efter det att Troberg och jag hade duellerat verbalt i TV4:s Nyhetsmorgon var att Troberg uppmanade mig att polisanmäla de hot- och hatbrev jag fått. Jag förklarade att jag givetvis skulle göra detta (något som även skett; anmälan lämnades in till polisen i Lund ett par dagar senare, dnr. 1200-K56859-09). Därefter förklarade Troberg att även hon hade utsatts för hot. Jag uttryckte min förvåning över detta och höll med om att det är ett oförlåtligt beteende. Sedan lämnade jag byggnaden och skyndade till en taxi.

Min ståndpunkt är denna: Jag tar helt avstånd från alla former av hot, oavsett mot vilka de riktas eller vilken fråga det berör. Det är lika upprörande att medlemmar av Piratpartiet drabbas av hot som att andra drabbas. Dessutom har jag aldrig gjort gällande att just Anna Troberg är en del av den ”kriminella pöbeln”. Med kriminell avses en person som gör eller gjort sig skyldig till brott. Huruvida Troberg personligen har begått brottsliga gärningar – till exempel ägnat sig åt illegal fildelning – är mig obekant.

Däremot anser jag inte att Troberg har någon större trovärdighet. Hon har på sin blogg hävdat att jag inte anser att det är viktigt att som författare föra en dialog med sina läsare. Jag kan inte för mitt liv förstå varifrån hon har fått detta. Detta har jag aldrig påstått. Det är ett fullständigt bisarrt resonemang mot bakgrund av att jag ideligen reser land och rike runt för att föreläsa på kvällar och helger om mina böcker, nu senast om min trilogi om slaveriets världshistoria. Alla som någonsin har mött mig, hört mig eller läst mig vet att jag brinner för folkbildning och populärvetenskap.

Överhuvudtaget har jag ingen aning om huruvida Piratpartiet eller ens The Pirate Bay är inblandade i den hatkampanj och den smutskastning av min person som sedan några veckor bedrivs via nätet. Alla hot- och hatbrev, liksom flertalet grovt fientliga insändare och blogginlägg, är anonyma. Jag har aldrig anklagat någon enskild person eller någon grupp för att ha hotat mig. Utredningen av vilka som är ansvariga har överlämnats till polisen.

Vad vi – jag och min fästmö Katarina Lindbergh – har talat oss varma för i den här debatten är endast två saker. (1) Vi anser att illegal fildelning är att likställa med stöld. (2) Vi anser att vi har rätt att yttra oss i politiska frågor utan att utsättas för hot. Det är upp till envar att ha åsikter om punkt 1. Men det borde vara en självklarhet för alla invånare i ett fritt och demokratiskt samhälle att vara rörande ense med oss när det gäller punkt 2.

Dick Harrison

Publisert: