Debatt

”Vi är på väg mot ett nytt Lortsverige”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

”Rent hemma”-Marie-Louise om det farliga med att slarva med städningen

Att städa eller inte städa, det är frågan.

Tidigare har det larmats om att överdriven renlighet gör våra barn allergiska. Nu visar en studie att damm kan innehålla farliga gifter.

Marie-Louise Danielsson-Tham är professor i livsmedelshygien i Örebro och känd från tv-programmet ”Rent hus”.

Hon vet det mesta om hygien och att städa.

Hur mycket ska vi städa för att skydda oss från farliga ämnen?

– Det beror på vilket liv man lever och om man har husdjur. Det som är farligt är olika allergena ämnen i dammet. Dammkvalster är pyttesmå, 0,2 mm, och finns framför allt i sängar. De lever på döda hudflagor. Det vi är allergiska mot är inte kvalstren i sig utan avföringen.

Stämmer det att den som vill slippa kvalster ska låta bli att bädda?

– Det är trevligt att komma hem till bäddade sängar, men det ska vi inte göra. Det kvalster tycker om är fukt och värme, 20-25 grader, ungefär som det är i en vanlig bostad. Sedan vi höjt inomhustemperaturen har vi skapat en perfekt miljö för kvalster att frodas i. Vi ska sänka inomhustemperaturen, vädra och byta sängkläder varannan vecka. Den som är allergisk måste kanske byta oftare. Heltäckningsmattorna är på väg tillbaka, ett eldorado för dammkvalster! Jag gillar inte heltäckningsmattor, det ska gå att våttorka golven.

Dammkvalstren kan ge rinnande ögon, hosta, andningssvårigheter och astma. Andra ämnen att se upp med kan vara främmande ämnen i leksaker, textilier, mjukgörare – och desinfektionsmedel.

– Vi vill gärna göra som i det stora landet i väster där allt ska innehålla desinfektionsmedel. Desinfektionsmedel som läcker ut från leksaker och textilier ökar risken för antibiotikaresistenta bakterier. Strumpor inpregneras med silverjoner för att inte lukta illa av tåbira, silverjoner som sedan kommer ut i miljön! Ftalater har man talat om i 20 år så det är ingen nyhet.

Marie-Louise Danielsson-Tham är övertygad om att dagens svenskar städar mindre – och sämre – än tidigare generationer.

– Vi är på väg mot ett nytt Lortsverige! Kunskapen har gått litet förlorad. Vi städar felaktigt.

Hur städar man felaktigt?

– Förr storstädade vi höst och vår och gick igenom hela bostaden. Då fick man bort alla dammgömmor och boplatser för pälsängrar, vi har sett en ökning av pälsängrar på senare år. Man tog ut och vädrade och borstade kläder åtminstone en, kanske två gånger om året. I dag röjer man inte i garderoberna, man lägger kläderna i en hög i sovrummet när man inte orkar hänga in dem. Jag tror att folk i dag städar mer på ytan.

Aftonbladet

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt