S och borgarnas politik – en otrygg kvinnovård

Sjöstedt: Förlossningsavdelningar ska inte läggas ner på grund av dåliga nedskärningar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vårt mål är en förlossningsvård i toppklass, skriver Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet.
Vårt mål är en förlossningsvård i toppklass, skriver Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet.

DEBATT. I dag besöker jag ockupanterna på BB i Sollefteå. Ett och ett halvt år har gått och Sollefteåborna har inte givit upp kampen om att föräldrar i Ådalen ska slippa föda sina barn i bilen på väg till förlossningen.

Sollefteå BB är en i raden av förlossningskliniker runt om i Sverige som har lagts ner på senare år, detta samtidigt som barnafödandet i vårt land ökar. Det är en ekvation som inte går ihop.

Välfärden har fått stå tillbaka alldeles för länge i Sverige och det har drabbat kvinnor särskilt hårt. Hur samhället tar hand om födande kvinnor är ett viktigt mått på hur man ser på kvinnors hälsa och kvinnors rättigheter.

Fungerande vård och samhällsservice handlar dessutom om möjligheten att bo kvar där man vill bo. Förlossningsberättelser från våra glesbygdskommuner i norr ger dramatiska ögonblicksbilder på hur det kan gå när både borgerliga och socialdemokratiska politiker väljer att skära ner på välfärden för dem som är i störst behov av den.

Det har handlat om förlossningar vid vägkanten och en ständigt närvarande oro för den som strax ska föda. I storstäderna är det närmre avstånd till BB men avdelningarna är fullbelagda och bristen på barnmorskor skriande. Personal och nyförlösta föräldrar vittnar om en stundvis kaotisk situation under sommarmånaderna.

Så ska vi inte ha det. Tvärtom, vårt mål är inget mindre än att ha en förlossningsvård i toppklass. Blivande föräldrar ska kunna vara trygga. För att kunna ha det behöver tillräckliga resurser läggas på förlossningsvården. Det handlar om politiska prioriteringar.

Vänsterpartiet har därför den senaste mandatperioden förhandlat fram mer pengar till just förlossningsvård och kvinnors hälsa. Det handlar om en miljard extra utöver redan pågående förstärkningar för att förbättra situationen på förlossningsklinikerna runt om i Sverige för både personal och de kvinnor som ska föda. Det ska kännas tryggt att föda. Så kan feministisk politik se ut i praktiken.

Vi vill dessutom ha ett nationellt mål om att ha en barnmorska per aktiv förlossning därför att vi vet födande mammor mår bäst av att mötas av en och samma barnmorska under hela förlossningen. Vi hade hoppats att dessa extra pengar hade använts för att åter öppna i Sollefteå.

Samtidigt satsar vi på förbättrad arbetsmiljö för personal inom sjukvården i stort. Det är många som sliter ont. Vi ser att sjukskrivningstalen är höga och att det är svårt att rekrytera personal.

Därför har vi drivit igenom att två miljarder kronor per år från och med 2018, ska gå till förbättrad arbetsmiljö för anställda inom hälso- och sjukvården.

Pengarna fördelas mellan landstingen efter befolkningsmängd och ska gå till att förbättra personalsituationen och utveckla vårdens verksamheter. Det kan handla om att se över arbetsvillkor, erbjuda kompetensutveckling, öka bemanningen och utveckla arbetssätt för att vårdpersonal ska vilja och kunna arbeta kvar.

Dessa satsningar sammantaget har som mål att erbjuda förlossningsvård i toppklass. En vård som kan möta varje gravid kvinna utifrån just hennes förutsättningar och behov.

Att få barn är ett av de största ögonblicken i livet. Vi måste få en förlossningsvård i Sverige som alla kan lita på. Man ska veta att man får den hjälp man behöver.

Vi kan inte ha förlossningsavdelningar som läggs ner därför att man gör dåliga nedskärningar som i Sollefteå. Eller för att privata ägare till förlossningsavdelningen inte tjänar tillräckligt med pengar på barnafödandet som BB Sophia i Stockholm. Förlossningsvården är alldeles för viktig för att behandlas på det sättet.

I stället så ska vi satsa. Vi ska satsa så att det finns pengar till förlossningsvården och på att personalen får de löner och villkor de förtjänar och inflytande över sitt arbete.

För Vänsterpartiet är det en självklarhet att varje kvinnas förlossning ska vara trygg och säker, att hon behandlas med respekt för sin kropp, sin hälsa och sina rättigheter.

I Västernorrland går Vänsterpartiet till val på att åter öppna BB i Sollefteå. Så kan vi bygga en bra förlossningsvård för alla.

Jonas Sjöstedt, partiledare (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE