ÅSIKT

Som medlem i Nato minskar krigsrisken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Sven-Olof Petersson.
DEBATT

SLUTREPLIK. Jag noterar att herrar Schimanski med flera inte framför några argument i sakfrågan om svenskt Natomedlemskap. Istället föredrar de att angripa mig som person.

Sipri, Stockholm International Peace Research Institute, ett oberoende, internationellt – inte svenskt – forskningsinstitut, har naturligtvis inga synpunkter på frågan om svenskt eventuellt Natomedlemskap. Däremot står det alla anställda i Sipri fritt att tycka vad de vill i denna och andra frågor, liksom att delta i debatter i personlig kapacitet. Det torde gälla också för ordföranden.

Den stora säkerhetspolitiska frågan i nuläget är hur Sverige på bästa sätt kan bidra till fred och stabilitet i vårt närområde, när tillgång till svenskt territorium är avgörande för Natos försvar av Baltikum. Sverige utanför Nato skapar ett svart hål i försvaret av Baltikum. Med Sverige som medlem i Nato minskar därför krigsrisken.

Så vilken socialdemokrati företräder vi? Jo, den som i likhet med Sveriges försvarsminister, Peter Hultqvist, tar svensk säkerhet på allvar. Förre försvarsministern med mera Anders Thunborg, brukade för övrigt alltid säga att det finns ingen socialdemokratisk säkerhetspolitik, bara en svensk!

Sven-Olof Petersson

Fd ambassadör

P.S. Tydligen har det gått herrarna förbi, historiker eller ej, att Sverige gav upp 'alliansfriheten' när vi blev medlemmar av den politiska alliansen EU, år 1995. Det är nu mer än 20 år sedan. Kanske dags att notera det? DS

ARTIKELN HANDLAR OM

Nato

Debatt