ÅSIKT

Fotbollsrasismen slår mot fler än Durmaz

Debattörerna: Publiken skriker ”jävla blatte” – och ingen reagerar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Getty/TT
Landslagsspelaren Jimmy Durmaz utsattes för en massiv hatkampanj under VM. Men hatet stannade inte där. Rasismen frodas och ingen tar tag i problemen, skriver debattörerna. Bilden är ett montage.

DEBATT. 2018, var det året då rasismen inom idrotten fick fäste även på de små orterna?

Det har nog inte undgått de flesta att landslagsspelaren Jimmy Durmaz under VM i fotboll 2018 utsattes för en massiv hatkampanj. Allt beroende på ett agerande som gav Tyskland frispark. Det har nog inte heller undgått de flesta vilket välförtjänt stöd, och vilken kärlek han visades efter hatstormen.

Att just Durmaz varit en av anledningarna till att Sverige över huvud taget befann sig i VM, det var det många hatare som lägligt glömde. Tyvärr stannade inte hatet där…

Som supporter och styrelsemedlem i en fotbollsklubb, FK Karlshamn United, där laget består nästan uteslutande av spelare med utländska efternamn känns det allt mer aktuellt med en satsning på att få bort rötäggen från idrotten.

Vi har sedan starten på vår klubb varit framgångsrika och stadigt vandrat uppåt i seriesystemet. Nästa år spelar vi i Division 3. Detta har väckt ont blod hos ett flertal klubbar, i såväl kommun, som län. Det har även visat sig på läktare och runt de arenor vi spelat på. Rasismen frodas och ingen tar tag i problemen, ännu.

Dessa människor har känt att det är ok att skrika jävla blatte, negerjävel

Under säsongen 2018 har det inträffat inte mindre än sex separata tillfällen att publiken skriker grovt rasistiska och förolämpande kommentarer till spelare och ledare. Detta utan åtgärd från varken domare eller ledare. Vi kan rimligen inte vara de enda som fått uppleva detta.

I dessa fall är det oftast inte spelare från motståndarlagen, utan snarare vuxna människor i publiken som häver ur sig rasistiska kommentarer och tillmälen. Dessa människor har känt att det är ok att skrika jävla blatte, negerjävel och ”åk hem till Arabien(?), arabjävel”.

Alla ska få upp ögonen för ett allt snabbare växande samhällsproblem

Naturligtvis är vi medvetna om den allt hårdare retorik som finns i samhället, men det innebär inte att vi måste tolerera eller acceptera den. Det är snarare så att vi kommer att bekämpa den på så många plan som möjligt. Med skrivelser till förbunden, debattartiklar i tidningar och genom att själva stå för en inkluderande syn i samhället.

Vi kommer att jobba med våra barn- och ungdomsgrupper och förklara vad rasism och uteslutande innebär. Vi kommer också förklara för våra supportrar och sponsorer att vi aldrig kommer att sluta jobba för integration och samarbete.

Vi som förening, har därför bestämt oss för att göra allt för att detta arbete ska föras framåt. Inte för att vi känner oss kränkta, utan snarare för att alla ska få upp ögonen för ett allt snabbare växande samhällsproblem.

Fotbollen i dag har ett stort problem när föräldrar inte längre vill ta med barnen på matcherna. Det har skrivits spaltmeter i tidningar om huliganer och huliganismen som företeelse.

Rasismen har vi dock bara skrapat lite på ytan om. Någonstans måste vi som ledare och företrädare för vår idrott ändå börja rannsaka oss själva. Är vi nöjda med den utveckling som sker, eller sätter vi ner foten och får stopp på skiten nu.

Våra nära och kära ska inte behöva stå ut med rasismen som blir allt oftare förekommande, utan kunna uppleva idrott, i vårt fall fotbollen, så som den egentligen är menad att vara, nämligen något för alla.


Styrelse och ledare, FK Karlshamn United, genom:
Moma Merzi
Ilir Alaj
Göran Besedes


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Karlshamn

Rasism

Fotboll