Visa allvar med din Erdogan-kritik, Gardell

Slutreplik från Amineh Kakabaveh om Mattias Gardells rapport

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Gardell borde visa att han menar allvar med sin kritik mot Erdogan, inte genom att skriva fler angrepp på mig utan genom att skänka ersättningen han fick för sin rapport till de förföljda kurdiska frihetskämparna i HDP och deras pågående valrörelse, skriver debattören i en slutreplik.
Foto: Jonas Eng
Gardell borde visa att han menar allvar med sin kritik mot Erdogan, inte genom att skriva fler angrepp på mig utan genom att skänka ersättningen han fick för sin rapport till de förföljda kurdiska frihetskämparna i HDP och deras pågående valrörelse, skriver debattören i en slutreplik.

DEBATT

SLUTREPLIK. Det är bra att professor Gardell nu är överens med mig om att Erdogans förföljelse av oliktänkande ska ses som ett av många uttryck för en växande fascism. Vi är också överens om allvaret i islamofobiska hatbrott.

Gardell försvarar innehållet i sin rapport även om han erkänner att medverkan i Erdogan-stödda sammanhang är fel.

Det är sant att jag gjorde ett stort misstag på sociala medier 2016, men också att jag i ett eget pressmeddelande skrev att jag ”naturligtvis [tar] avstånd från innehållet i klippet”.

Denna ursäkt har jag sedan upprepat och fört in i min bok Amineh – Inte större än en kalasjnikov.

Gardells rapport handlar om året 2017 men eftersom Gardells bidrag är direkt stöd till Erdogans propaganda i Sverige har professorn gått islamisternas ärende genom att ha mitt namn i sammanhanget och här finns mina ursäkter inte refererade eller upptagna i litteraturförteckningen.

Rapporten är så slarvigt skriven att det i den svenska sammanfattningen talas om en svensk ”konstitutionsdomstol”, trots att någon sådan inte existerar.

Mitt misstag 2016 är ett exempel på hur man den hårda vägen får erfara vikten av källkritik. Jag hoppas att Gardell nu dragit sina lärdomar.

Det går inte att samverka med fascistiska regimer och islamister, för att sedan låta Svenska kommittén mot antisemitism och vänsterpartistiska riksdagsledamöter i efterhand göra bakgrundskollen.

Gardell bryr sig inte om mina ursäkter för ett misstag från två år tillbaka men han kräver att jag ska acceptera hans. Och när jag nu svarar på Gardells replik så tar jag hänsyn till vad han skrev i sitt genmäle.

Det är så jag vill föra ett sakligt samtal och jag hoppas att Gardell i fortsättningen följer mitt exempel.

Att vänsterpartisterna i Stockholm och flera feministiska organisationer däribland förortsfeministerna ville ha kvar mig på riksdagslistan – nu möjlig att kryssa in – trots partiledningens aktiva motarbetande, beror naturligtvis inte på mitt misstag 2016.

I stället handlar det om att man uppskattar mitt arbete för allas lika värde och mänskliga rättigheter och min kamp mot hedersförtryck, ett samhällsproblem som varken Gardell eller de organisationer han samarbetar med har ägnat något intresse.

Gardell borde visa att han menar allvar med sin kritik mot Erdogan, inte genom att skriva fler angrepp på mig utan genom att skänka det eventuella arvode han fick för sin rapport [Mattias Gardell nekar att han fått ersättning, reds anm] till de förföljda kurdiska frihetskämparna i HDP och deras pågående valrörelse.


Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot (V)

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE