Klubbarna ska inte betala polisnotan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattören: Insatser mot huliganism är samhällets ansvar

Fotbollen är i dag en av Sveriges största folkrörelser med ungefär en miljon medlemmar i Svenska fotbollsförbundet. Mycket är sig likt inför fotbollsstarten. Men en sak är ny för i år. Under AIK, Djurgården och Hammarbys hemmapremiärer har polisen för första gången möjlighet att ta betalt för bevakningen av arrangemangen.  Anledningen till detta är att klubbarna är aktiebolag.

Detta är helt orimligt. Lösningen på huliganismen ligger inte i att godtyckligt ta betalt av vissa klubbar. Det riskerar att skapa ett samhälle som i första hand utgår från klubbarnas betalningsförmåga i stället för deras behov. Klubbarna betalar redan skatt och andra avgifter.

Dessutom behöver bara de klubbar som är aktiebolag betala. Ett flertal fotbollsklubbar i Sverige är inte aktiebolag och behöver då enligt polisens nya regelverk inte betala. Är det då rimligt att polisen kan ta betalt av Stockholmsklubbarna? Nej det är det inte. Det är både orimligt och oroande att polisen nu har möjlighet att skicka notan till Stockholmsklubbarna. Polisen är ingen privatverksamhet som vi kan "beställa" när det passar, det är därför vi gemensamt betalar polisverksamheten via vår skattsedel. Vad man än tycker om polisbevakningen runt derbymatcher så blir argumentationen kring betalningen helt orimlig. De flesta huliganproblem runt fotbollsmatcher sker utanför arenan, och till och med flera kilometer därifrån.

De ökade kostnaderna som polisens pålagor medför kommer att få betydelse för klubbarnas avgifter. Någon måste alltid betala i slutänden, och i det här fallet finns stora risker att det är ungdomsverksamheten som får stryka på foten, antingen i form av höjda avgifter eller som nerdragningar i verksamheten.

Jag har full förståelse för att människor är arga över den polisbevakning som krävs runt fotbollsderbyn i Stockholm. Bråk, skadegörelse och misshandel är vanligt kring fotbollsmatcher, och något som jag och andra politiker, tillsammans med polis och klubbar, måste arbeta hårt för att förhindra och förebygga. Men hur ställer vi oss till att stora polisinsatser också behövs i samband med vissa stora demonstrationer, vid festivaler eller andra idrottsevenemang? Ska polisen kunna ta betalt även då? Vem ska besluta om när betalning tas ut? Polisen lutar sig mot Ordningslagens möjlighet att ta betalt vid vinstdrivande arrangemang men det är inga enkla gränsdragningar. Att vissa fotbollslag ska betala medan andra inte ska göra det beroende på bolagsform är bara ett av många problem.

Grundproblemet är att de nya reglerna frångår principen att polisen har ett samhällsansvar att leva upp till. Nu pågår en utredning om det idrottsrelaterade våldet, som Alliansregeringen tillsatt. Det är bra, för frågan är viktig. Men den har ett svårt ställningstagande – för vem ska betala för polisens ökade kostnader i samband med idrottsevenemang? Alla ska få skydd - inte bara de som kan betala.

Caroline Szyber

Publisert: