Strunta i flyget – håll videokonferens

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Semester är svårupplevd utan att ta flyget – men för FN:S miljökonferens finns faktiskt alternativ, skriver Lasse.
Semester är svårupplevd utan att ta flyget – men för FN:S miljökonferens finns faktiskt alternativ, skriver Lasse.

DEBATT

Sextusen delegater från 183 länder samlas i Nairobi för att diskutera den globala uppvärmningen och vad som måste göras för att förhindra en framtida klimatkatastrof. Flertalet delegater, får man förmoda, har tagit sig till Nairobi med flyg. Ett av bidragen till växthuseffekten är flyget. Vore det då inte lämpligare om konferensdeltagarna tog ett personligt ansvar och gör som de anser andra borde och istället avhöll videokonferenser. På det att vanliga människors möjlighet till kontakt med andra länders invånare, kultur och klimat prioriterades. Eller är det så att om någon annan betalar ens flygbiljett så förorenar man mindre?

Det är skillnad på att uppleva kulturen och klimatet på plats i t.ex. Thailand, Spanien, Grekland eller på Kanarieöarna, än att bara se det hemma i soffan på video och lyssna på inspelat vågbrus under en solarielampas sken. Folkflyget är oslagbart när det gäller att avlägsna nationella skygglappar och skapa samhörighet med andra nationers invånare och öka kunskapen om andras kultur, sedvänjor och språk.

Det finns ingen annan transportindustri som åstadkommit mer när det gäller att minska sina egna skadliga utsläpp än flyget. Som dessutom står inför den ojämförligast svåraste utmaningen inför framtiden. Men som detta till trots inte räds den. Jämför med sjöfarten där fartyg som ligger i hamn i centrum av storstäder, t.ex. Stockholm, tillåts köra dieseldrivna servicemotorer i dagar med en olja som är så förorenande att den inte får användas i vare sig bilar, för uppvärmning av egnahem eller i kraftvärmeverk. I stället för att använda hamnens elsystem. Till skillnad mot flygplanens servicemotor, som får köras under markuppehållet i högst fem minuter före motorstart.

Om historiens teknikfientliga undergångsprofeter fått råda hade vi idag inte haft tåg överhuvudtaget, då de då hade sett till att få stopp på ånglok redan i dess linda på grund av röken. En olägenhet som lösts av innovativa ingenjörer. Och detsamma kommer att ske med flyget.

Men intill dess, prioritera flygtransporter som inte kan ersättas med annat, t.ex. semester i andra länder, före sånt som kan bedrivas med andra mindre miljöskadliga kommunikationsmedel, t.ex. FN:s miljökonferenser.

Publicerad: