Debatt

Replik: Dahlström-Lannes tror att incest är en folksjukdom

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Monika Dahlström-Lannes verkar ha en gräddfil till våra tidningsredaktioner. På kort tid har hon publicerat sig i Journalisten och Aftonbladet. SvD hade en hyllningsartikel om hennes förträfflighet i våras. I början av 1980-talet skrev hon en bok, ”Mot dessa våra minsta”, som enligt en expert hade som enda värde att den samlade alla felaktiga och kvasivetenskapliga teorier om sexuella övergrepp i en och samma bok.

Det är lätt att raljera över Dahlström-Lannes inkompetens, men problemet är mer komplicerat. Hennes inflytande över ett par decenniers felaktiga syn på sexuella övergrepp mot barn och incest kan inte överskattas. Hon har genom sin verksamhet som ”sexualbrottsexpert” åstadkommit tragedier så stora att det är svårt att föreställa sig vidden av dem. Hon har medverkat till att splittra familjer och skapat ohjälplig skada genom att för alltid avbryta kontakten mellan barn och deras föräldrar.

Dahlström-Lannes raljerar mot JK Göran Lambertz, som kräver en fristående granskningskommission, som om JK vore ett slags patriarkatets sista bastion. Inte ett uns av förståelse för att Lambertz är allvarligt oroad över den utveckling som rättsväsendet tagit med felaktiga domar och oskyldigt dömda. Betänk hennes upprördhet över JK:s berättigade krav på nolltolerans för justitiemord.

Vittnespsykologer är skit, tycker Dahlström-Lannes och exemplifierar genom att påpeka att en sådan fick sin doktorstitel genom en avhandling om arbetarrörelsens demokratiproblem. Hon underlåter att nämna att vittnespsykologen är en ofta anlitad expert och föredragshållare runtom i världen och en av de främsta experterna Sverige äger.

För ett antal år sedan sköt en ung kvinna sina båda föräldrar. Kvinnan hade ett liv med drogproblem och svårigheter. Först försökte hon neka till brottet och skyllde på en okänd gärningsman. Dåvarande polisinspektör Dahlström-Lannes inkallades. Efter hennes förhör slutade denna tragiska historia som ett incestfall.

Monika Dahlström-Lannes har verkat utifrån en fundamentalistisk ideologi att incest är en svensk folksjukdom. Att det i stället är hennes förkunnelse som är sjuk är det få som har insett. När ska grävande journalister granska denna märkliga kvinna?

Lasse Hagborg