Tre förslag för bättre skydd av privatlivet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattörerna: Lagarna måste hänga med den tekniska utvecklingen

Biltullarna utgör ett intrång i ditt privatliv, skriver dagens debattörer.
Biltullarna utgör ett intrång i ditt privatliv, skriver dagens debattörer.

Den tekniska utvecklingen ger mänskligheten fantastiska möjligheter. Men den öppnar också upp för en noggrann kartläggning av våra privatliv, för såväl företag som stater. Övervakningslagar som FRA-lagen och datalagringsdirektivet har debatterats i många år, men det finns många fler hot mot människors personliga integritet som behöver uppmärksammas. Här är tre förslag som vi har lagt i riksdagen.

1. Det är inte bara din smartphone som kan avslöja var du är. Numera kan saker som dina kläder, ditt pass, ditt fordon eller ditt busskort läsas av elektroniskt, på avstånd och utan att du vet om det. Det sker med så kallade RFID-taggar – pyttesmå radiosändare utan batteri eller antenn, inte mycket större än ett risgryn – som blir allt vanligare att bädda in i alla möjliga saker. Det är praktiskt för butiker som vill stöldskydda sina varor. Men det innebär också att ett företag kan veta var du är och kartlägga delar av våra liv.

Det måste sättas upp tydliga gränser för vad som är acceptabelt och inte. Användandet av RFID-taggar måste regleras i lag.

2. Även utan radioetiketter så blir enskilda människors resor och rörelser allt mer kartlagda. I Storbritannien byggs ett rikstäckande system som ska registrera alla bilars rörelser. I Kina, Tyskland och Japan finns avancerad teknologi där övervakningskameror på offentliga platser automatiskt känner igen ansikten för att registrera människors förflyttningar. Inte nog med att du hamnar på film i en övervakningskamera – systemet identifierar omedelbart att det är just du som befinner dig där, och kan koppla ihop det med var du har varit tidigare. Tänk dig en dator som automatiskt klipper ihop alla inspelningar du fastnat på och levererar det som en sammanhängande film till någon du inte känner.

Och det är inte bara ditt ansikte som kan användas för att spåra dig. Din bils nummerplåtar läses av automatiskt av kameror som monteras upp vid bensinstationer, matvaruaffärer och många andra platser. Detta system finns i viss mån redan via biltullarna i Stockholm.

Den här typen av massidentifiering kartlägger ditt privatliv och ska inte vara tillåten.

3. Biltullarna i sig utgör ett intrång i ditt privatliv. När du ska betala trängselskatt så kontrolleras registreringsnumret på bilen som passerar en kontrollstation. Detta blir då ett skattebeslut och därmed offentligt. Det går med andra ord för vem som helst att kartlägga en persons resor till och från Stockholm genom att kontrollera dessa skattebeslut. Exempelvis kan en person som misshandlat och förföljer en tidigare partner använda detta för att kartlägga resor hos personen han eller hon förföljer.

Staten ska inte underlätta stalkning. Skattebeslut kopplade till trängselskatten bör inte vara offentliga uppgifter.

Den tekniska utvecklingen ger oss möjlighet att lösa många problem och ger oss nya möjligheter. Inom några år kommer sex miljarder människor ha en smartphone. Det som på 90-talet var en dator som tog upp många kvadratmeter, kommer nästan hela jordens befolkning ha i fickan, och alla kommer vara sammankopplade. Mänsklighetens sammanlagda intelligens kommer öka dramatiskt.

Teknikutvecklingen ska inte bromsas – tvärtom. Men lagstiftningen och vår medvetenhet måste hänga med så att vi vet vad det är vi delar med oss av och så att vi kan försvara den enskildes rätt till ett privatliv.

Björn Brändewall

Birgitta Ohlsson

Mathias Sundin

Publisert: