Debatt

De högerextrema blir allt mer aktiva

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Expo: Organisationerna blir färre men hatspridningen ökar

Misslyckades Svenskarnas parti under ett valmöte i höstas. Partiets satsning i valet misslyckades dock, de fick bara drygt 4000 röster i riksdagsvalet.

Foto: Niclas Hammarström

De militanta nazisterna fortsätter att öka sina aktiviteter. Samtidigt ledde Svenskarnas partis historiskt stora valsatsning till ett fiasko. Expos årsrapport över den rasideologiska miljöns aktiviteter under 2014 visar hur extremhögerns politiska landskap förändras i skuggan av Sverigedemokraternas framgångar.

Expo har sedan 2008 sammanställt den rasideologiska miljöns aktiviteter. På tre år har det totala antalet aktiviteter närapå fördubblats. Från 1466 aktiviteter 2011 till 2864 stycken 2014. Mellan 2013 och 2014 ökade antalet aktiviteter med 23 procent. En faktor bakom ökningen kan vara att grupperna i dag är bättre på att öppet berätta om sin verksamhet, vilket gör den lättare att bevaka. Men sammantaget så ser vi en dramatisk ökning.

Förklaringarna till ökningen är flera.

Den rasideologiska miljön har fått självförtroende och dragit nytta av Sverigedemokraternas framgångar.  När dessutom en del debattörer talar om behovet av att ”vidga åsiktskorridoren” och minska flyktingmottagandet tolkas det inom miljön som att vinden är på väg att vända.

En annan förklaring är att miljön under de senaste åren tagit en allt fastare form. Grupperna och partierna har tagit tydliga roller och på det sättet lyckats undvika uppslitande interna strider. De två dominerande grupperna, Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen leds av personer med lång erfarenhet.

Framgångar för partier som det grekiska Gyllene Gryning och det ungerska Jobbik ses som bevis på att en radikal antidemokratiskt präglad nationalism kan vinna väljarnas hjärtan.

Slutligen så har ökningen att göra med valet i höstas. Svenskarnas parti står ensamt för mer än hälften av aktiviteterna, en mobilisering som i stor grad kan knytas till partiets omfattande valsatsning.

Nu vet vi resultatet av den största nazistiska valsatsningen sedan andra världskriget. Det blev platt fall. Svenskarnas parti vann inga kommunala mandat och endast 4189 röster i riksdagsvalet. Efter valet har Svenskarnas parti stagnerat. Istället tar den våldsamma nazistgruppen Svenska motståndsrörelsen positionen som det radikala alternativet. Organisationen ökade antalet aktiviteter under 2014.

Samtidigt har organisationens aktivister gjort sig skyldiga till en rad våldsdåd. I december gjorde norska säkerhetspolisen ett tillslag mot Motståndsrörelsens norska systerorganisation. De beslagtog skjutvapen och narkotika. På en del av vapnen fanns organisationens logotyp. Risken är uppenbar att våldet från Svenska motståndsrörelsen kommer att fortsätta.

Nu tornar ett helt nytt landskap fram. Organisationerna blir färre, men hatspridningen ökar. För resten av miljön återstår att förhålla sig till Sverigedemokraterna. Internet erbjuder en infrastruktur som i allt större grad lockar rörelsens aktörer att presentera sig som alternativa informationskällor. På så sätt hoppas man erbjuda en alternativ mediekonsumtion och livsstil, en hatets ekokammare som utgör en antidemokratisk radikal undervegetation till Sverigedemokraterna.

Daniel Poohl

Streck i debatten

Det här kommentarsfältet har vi stängt. Tyvärr kan man inte läsa tidigare gjorda inlägg, en teknisk brist vi är medvetna om. /Debattredaktionen

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Sverigedemokraterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Daniel Poohl

Svenskarnas parti

Expo

Svenska motståndsrörelsen

Samhälle