Vår solidaritet avgör nu afghanska kvinnors liv

Gulan Avci (L): Sverige bör hjälpa kvinnor och barn via kvotflyktingsystemet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

En ny humanitär katastrof är på väg att utveckla sig, likt den i Syrien som pågått sedan 2011. Så länge EU inte har en gemensam asylpolitik som är bindande och innebär att alla länder tar gemensamt ansvar för flyktingar så kommer misslyckandena att återupprepa sig, skriver Gulan Avci, Liberalerna.
En ny humanitär katastrof är på väg att utveckla sig, likt den i Syrien som pågått sedan 2011. Så länge EU inte har en gemensam asylpolitik som är bindande och innebär att alla länder tar gemensamt ansvar för flyktingar så kommer misslyckandena att återupprepa sig, skriver Gulan Avci, Liberalerna.

DEBATT. De senaste veckornas allvarliga händelseutveckling i Afghanistan är på allas läppar. I takt med att USA dragit tillbaka sina trupper, har den islamistiska talibanrörelsen nu återtagit kontrollen över stora delar av landet. Budskapet till det afghanska folket och omvärlden är tydligt. Nu är det talibanerna som återigen styr i Afghanistan.

USA anföll Afghanistan i oktober 2001 i jakten på den nu dödade terrorledaren inom al Qaida, Usama bin Ladin, efter terrorattackerna mot World Trade Center den 11 september 2001. Sedan dess har USA tillsammans med ett 40-tal andra länder, med bland annat Sverige och NATO i spetsen, haft militär närvaro på plats. Men det primära syftet har inte varit att skapa demokrati, yttrandefrihet eller bygga fungerande samhällen.

Målet har varit att marginalisera talibanerna och stötta västvänliga regeringar. Samtidigt har det sekteristiska våldet vuxit, vilket banat vägen för olika terroriströrelser som bland annat al-Qaida och IS att etablera sig i olika delar av landet. Med talibanernas maktåtertagande riskerar de otillgängliga terrängerna i landet bli en frizon för terrorism att frodas på. Det utgör ett hot mot hela världen. Även Sverige.

För befolkningen är händelseutvecklingen förödande. I decennier har de levt med skräcken för talibanernas återkomst och rädslan att tvingas underkasta sig ett islamistiskt kalifat med strikta Sharialagar som ska styra över människors liv.

Även om den internationella närvaron främst haft andra syften än att inbringa demokrati till landet, så har kvinnors och flickors levnadsförhållanden i storstäderna varit något bättre. Nu är det de som får betala det högsta priset med den dramatiska samhällsförändringen.

En förändring som vi som lever i den fria delen av världen aldrig kommer kunna förstå. Den kamp som förts i över två decennier för kvinnors rättigheter är på väg att försvinna för gott. Flickor kommer tvingas sluta gå i skolan och Afghanistan förvandlas till världens mest brutalaste fängelse för kvinnor och flickor att leva i.

Förutom den hemska situationen för folket, så håller Afghanistan på att utvecklas till en krutdurk som kommer att skaka om hela världen. En ny humanitär katastrof är på väg att utveckla sig, likt den i Syrien som pågått sedan 2011. Människor kommer att fly och de allra flesta kommer sannolikt försöka ta sin tillflykt till Europa. En kontinent som inte återhämtat sig från flyktingkrisen 2015.

Flyktingarna kommer att mötas av taggtrådar och höga murar. Båtar fullastade med desperata människor kommer att sjunka längs de livsfarliga flyktvägarna över medelhavet. Polariseringen och främlingsfientligheten kommer att få nytt bränsle i ett redan infekterat debattklimat, och flyktingarna kommer återigen att användas som en bricka i ett smutsigt spel. Det får bara inte ske.

Så länge EU inte har en gemensam asylpolitik som är bindande och innebär att alla länder tar gemensamt ansvar för flyktingar så kommer misslyckandena att återupprepa sig. Sverige har genom åren tagit ett mycket stort ansvar för människor på flykt. Men vi kan inte bära hela ansvaret ensamma. Så länge inte andra länder solidariskt är med och tar gemensamt ansvar.

Jag har full respekt för att länder vill dra hem sina trupper efter tjugo års närvaro i ett land där utvecklingen inte gått i rätt riktning. Men jag anser att det är illa vald tidpunkt att lämna det afghanska folket i händerna på fundamentalister som inte bara utgör ett hot mot sitt eget folk, utan även mot den fria delen av världen. Det är dags att ledarna för väst samlar sig och tar ansvar för situationen som eskalerar dag för dag.

USA som återtagit ledartröjan har ett stort ansvar. Även EU måste formera sig och agera resolut. Sverige bör använda kvotflyktingsystemet för att hjälpa kvinnor och barn. Det förpliktar att som regering säga sig vara feministisk. Det förpliktigar att vara ett land som ligger så långt före med jämställdheten att vi har råd att sträcka ut en hand till desperata kvinnor vars liv hänger på omvärldens solidaritet.


Gulan Avci, riksdagsledamot i Stockholm för Liberalerna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE