Debatt

Bråvalla behövs för att minska övergreppen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Alldeles nyss gick Bråvalla ut med att de ställer in nästa års festival med anledning av de senaste årens uppmärksammade övergrepp. Det här drastiska beslutet motverkar deras påstådda syfte – dvs att minska antalet sexuella övergrepp i samhället. 

Just nu kan vi bland annat läsa den alarmerande rubriken "Bråvalla ställs in efter våldtäktsvågen". Vi tror inte att antalet övergrepp på Bråvalla ökat de senaste åren, utan tror snarare att det ökade antalet anmälningar är ett resultat av att vi börjat prata om frågan på ett helt nytt sätt än tidigare. Detta är även Brottsförebyggande rådets uppfattning.

 

"Det ökade antalet anmälda våldtäkter, inte bara på festivaler, har väckt stor medial uppmärksamhet den senaste tiden. Enligt Klara Hradilova Selin, utredare vid Brottsförebyggande rådet, finns det flera förklaringar till att anmälningarna ökar – bland annat det ökade fokuset i den offentliga debatten. – Det är bra naturligtvis. Men det här är egentligen ingen ny fråga. Vi har sett en ökning av polisanmälda sexualbrott under flera decennier. Den största ökningen skedde 2005 för att man ändrade lagstiftningen så att fler händelser räknas som våldtäkt, säger hon." - Aftonbladet 29 juni, 2017. 

 

Bråvalla är en av de festivaler i Sverige som jobbar mest att skapa både säkerhet och trygghet på festivalen. De samarbetar bland annat med Nattskiftet, RFSU och Make Equal. Ett av festivalens huvudfokus har varit att göra det så enkelt, tillgängligt och självklart som möjligt för besökare att anmäla brott de blivit utsatta för på festivalområdet. 

– Sker ett övergrepp eller våldtäkt vill vi att det så fort som möjligt kommer till rätt instans och anmäls. Vi vill helst att det ska vara noll, men då ska det vara noll på riktigt. Hellre en hög statistik och att det utreds, sa Bråvallas säkerhetsansvarige Ulf Bowein till Aftonbladet för bara två dagar sedan.

En annan åtgärd de gjort är att ha trygghetsvärdar på plats och ökad bevakning på utsatta områden som publikhaven. En tredje är att de gjort tydligt vems ansvar övergreppen är och har påbörjat ett arbete med att låta män ta ansvar, genom att arrangera killmiddagar på festivalen.

De påstår att beslutet att ställa in festivalen är ett sätt för dem att ta ställning mot övergreppen, men resultatet blir i stället att de sänder en signal om att övergreppen ökat, och att övergreppen är omöjliga att förebygga.

 

Sexuella övergrepp sker överallt, varje dag och har alltid gjort det. Brottsförebyggande rådet uppskattar antalet till ungefär 100 om dagen, och av dessa sker majoriteten på andra platser än festivaler. Att fler anmäler är något positivt. Att Bråvallafestivalen hamnat i journalisternas ljus kopplat till just den här frågan innebär en unik möjlighet för dem att åstadkomma en förändring och hitta långsiktiga metoder för att skapa trygga engagemang. 

 

”Vi kommer fortsätta att tillsammans jobba för en bättre värld. Vi hoppas ni är med oss i det." skriver Bråvalla i pressmeddelandet där de meddelar att festivalen ställs in. Vi kommer också fortsätta att jobba för en bättre värld, och vi vill med anledning av detta uppmana Bråvalla att fundera en gång till över detta beslut. Ni har en chans att vara föregångare och på riktigt  skapa en förändring. Missa inte den chansen!

Ida Östensson, Make Equal

Kristina Wicksell, Jämställd festival

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Bråvallafestivalen

ÄMNEN I ARTIKELN

Bråvallafestivalen

Sexualbrott