Låt oss aldrig lämna walk over till nazister

Ungdomsförbunden: Varje generation måste värna demokratin och stå upp mot de mörka krafterna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nazismen och rasismen som förs fram i tal och från marknadsplatser i Visby innehåller hatisk propaganda som syftar till att splittra samhället, skriver debattörerna.
Nazismen och rasismen som förs fram i tal och från marknadsplatser i Visby innehåller hatisk propaganda som syftar till att splittra samhället, skriver debattörerna.

DEBATT. I veckan samlas tusentals människor i Almedalen. Det är medborgare, politiker, myndighetspersoner, föreningsmänniskor och företagare. Vi politiska ungdomsförbund är på plats för att samtala och debattera om samhället.

Vi har stor respekt för demokratin och yttrandefriheten. Att mötas ger oss möjlighet att debattera, diskutera och formulera nya idéer tillsammans med människor som inte är partipolitiskt aktiva i sin vardag. Att ha ett öppet och demokratiskt samtal på det här sättet är sällsynt i världen men självklart i Sverige.

Men någonting håller på att förändras. Det finns organisationer som har som syfte att ta det demokratiska samtalet som gisslan. I år tillåts nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen demonstrera och tala under Almedalsveckan.

I flera år har olika nazistiska organisationer tagit en mer aktiv roll under veckan. Detta har orsakat en otrygghet för oss som deltar på demokratiskt vis.

Nordiska motståndsrörelsen är en organisation som förespråkar våld och som väljer ut vilka de ska trakassera baserat på sexuell läggning, politisk tillhörighet ,etnicitet och religion. När denna organisation ges utrymme innebär det att andra inte kan delta på grund av risken för hot och våld.

Nazismen och rasismen som förs fram i tal och från marknadsplatser i Visby innehåller hatisk propaganda som syftar till att splittra samhället. För oss är det självklart att alla människor ska ha lika stor rätt att vara en del av vårt land.

Nordiska motståndsrörelsen står för raka motsatsen. De skapar otrygghet för alla som är på plats under Almedalen och framför allt för alla de som tvingas ta konsekvenserna av att sådan propaganda framförs. Det handlar om offer för hatbrott, diskriminering och näthat för att nämna några.

Vi har en stor förståelse för de som har valt att bojkotta Almedalsveckan på grund av otryggheten. Men det är viktigare än någonsin att vara på plats för att fortsätta det demokratiska samtalet och inte låta det sätta agendan.

Vi kan inte ge nazisterna walk over. Hatretorik har inte någon plats i vårt Sverige.

På fredag går vi tillsammans sida vid sida i mångfaldsparaden. Även om vi tycker olika i många politiska frågor så finns det en viktig grundprincip som förenar oss. En princip som 2017 kan verka mer radikal än någon hade kunnat tro – idén om alla människors okränkbara värde.

Det kan vi inte ta för givet. För demokratin är inte statisk, det är något som vi ständigt behöver stå upp för och som ständigt måste erövras varje dag, av varje generation.

Hanna Lidström, språkrör Grön Ungdom.
Philip Botström, förbundsordförande SSU
Magnus Ek, förbundsordförande CUF
Joar Forsell, förbundsordförande, LUF

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE