ÅSIKT

Ni försöker blanda bort korten, S

Slutreplik i frågan om att Wallström ska säga vad hon tycker om Saudi i FN:s kvinnokommitté

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Riksdagen.se
Jakob Forssmed (KD): ” Socialdemokraternas replik på min artikel är på flera sätt svårbegriplig och ett uppenbart försök att blanda bort korten.”
DEBATT

SLUTREPLIK. Socialdemokraternas replik på min artikel är på flera sätt svårbegriplig och ett uppenbart försök att blanda bort korten:

1. Kristdemokraterna har varit konsekventa i vår kritik av de grova kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien och också flera gånger uppmanat regeringen att visa att man menar allvar med sin kritik genom att säga upp det då gällande vapensamarbetsavtalet.

Kristdemokraterna har också särskilt kritiserat regeringens utdragna ambivalens inför att ens kunna beteckna landet som en diktatur. Det är sedan lång tid Kristdemokraternas hållning att Sverige inte ska ingå sådana samarbetsavtal med diktaturer. Den linjen hävdade vi i Alliansregeringen också, men vi misslyckades med att få alla dåvarande regeringspartier att ställa upp på att nyttja möjligheten i avtalet att säga upp det 2010.

2. Artikelförfattarna försöker hävda att jag intar dubbla ståndpunkter genom sitt påpekande att olämpliga länder valdes in i FN-organ också under Alliansregeringen, utan att det redovisades hur Sverige röstade.

Men en av mina poänger i artikeln är just att också förra regeringen hänvisade till utrikessekretess när det gällde sådan röstning, men att det nu är dags att ändra den principen för att främja öppenhet och transparens.

Och oavsett öppen redovisning av röster eller ej: det står utrikesministern fritt att kraftfullt beklaga att Saudiarabien kommit in i kommissionen. Men jag noterar att hon avstått från det.

De två socialdemokraterna undrar om ”någon på allvar kan tro att svenska regeringen lägger sig platt för den saudiska regimen”.

Tro mig – det kan så vissa tvivel på det punkten om man samtidigt hävdar och tycker det är rimligt att Sveriges agerande ”inte avgjordes på politisk nivå” i en omröstning där denna regim gavs särskilt inflytande över agendan gällande FN:s arbete för kvinnors rättigheter.


Jakob Forssmed, tf partiledare Kristdemokraterna


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM