Vi litade för mycket på S – det är slut med det

Vänsterpartiets löfte: Fortsätta förbättra sjukförsäkringen och pensionerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Alla partier i riksdagen har i omgångar bidragit till försämringar av socialförsäkringarna. V står inte heller helt utan skuld. Vi har haft för stor tillit till Socialdemokraterna, men det har vi inte längre, skriver Nooshi Dadgostar och Ida Gabrielsson.
Alla partier i riksdagen har i omgångar bidragit till försämringar av socialförsäkringarna. V står inte heller helt utan skuld. Vi har haft för stor tillit till Socialdemokraterna, men det har vi inte längre, skriver Nooshi Dadgostar och Ida Gabrielsson.

DEBATT. Sverige ska byggas starkt igen. Under många år har de generella systemen försvagats. De som drabbats hårdast är sjuka och pensionärer.

De som byggt upp vårt land har fått betala med nedmonterade socialförsäkringar och dom gemensamma resurserna har i stället gått till exempelvis ineffektiva branschstöd till redan lönsamma företag.

Vänsterpartiet har efter att januariavtalet föll drivit igenom en stor reformering av sjukförsäkringen som nu träder i kraft. Det är den största förbättringen av systemet på över tio år.

Alla andra partier i riksdagen har i omgångar bidragit till de försämringar av socialförsäkringarna som skett. Vänsterpartiet står inte heller helt utan skuld. Vi har haft för stor tillit till Socialdemokraterna, men det har vi inte längre.

Det nya Vänsterpartiet samarbetar gärna men vi ger inte bort våra mandat gratis till någon regering. Vi vill se förbättringar för väljarna och det är vårt ansvar att genomföra dem.

De förändringar av sjukförsäkringen som Vänsterpartiet säkrat börjar nu synas i verkligheten. Många sjukskrivna hör just nu av sig till oss och berättar att de får upp emot ett par tusen kronor extra på kontot per månad från och med årsskiftet. Det känns fantastiskt.

Garantinivån i sjukersättningen höjdes med tusen kronor från årsskiftet. Taket i bostadstillägget höjs från 5 600 till 7 500 kronor och den extra skatt den med sjukersättning betalat tas bort.

För många är det stor skillnad. Lisa som jobbat som undersköterska men som blivit sjukskriven i samband med en olycka har i sitt förhandsbesked fått 900 mer i månaden. Anna som föddes med en funktionsnedsättning skriver att hon kommer att få 1 700 kronor i månaden mer.

Utöver höjda ersättningar träder nu också flera av dom regelförbättringar V fått igenom i kraft.

En ny trygghetspension införs

Du som är äldre och utsliten efter ett långt arbetsliv ska ha en trygghet även om du inte klarar av att jobba fram till ordinarie pensionsålder. Därför ser vi till att det blir lättare för äldre att få sjukpenning och sjukersättning.

Det blir enklare att få sjukpenning och taket höjs

Genom att flera lagändringar genomförs kommer det bli enklare att få sjukpenning.

Taket i sjukpenningen höjs, så att fler får en högre ersättning. Det innebär att minst 70 procent av löntagarna kan få ersättning i relation till sin inkomst. I genomsnitt ökar sjukpenningen för de personer som berörs med ca 9 200 kronor per år. Majoriteten av de som omfattas är kvinnor.

Försäkringskassan

Regleringsbrevet till Försäkringskassan har blivit tydligare och målet om att sjuktalen ska minska är borttaget.

Många fler delar av sjukförsäkringen måste rustas och de som utförsäkrats genom åren måste få upprättelse. Här ska Vänsterpartiet fortsätta att ligga på fram till dess att det blir gjort.

I vår tar vi också nästa steg genom att höja de lägsta pensionerna. Att förslaget om 1 000 kr mer i månaden till dem med lägst pension läggs fram av regeringen var en förutsättning för att släppa fram den nya statsministern. Vårt stöd i statsministeromröstning var förstås inte gratis.  

Snart kommer förslaget att ligga på riksdagens bord för alla partier att ta ställning till.

Från och med i augusti får de med de lägsta pensionerna höjda pensioner. Ett pensionstillägg införs då som ger upp till en tusenlapp extra för 700 000 pensionärer som i dag har hela eller delar av sin pension genom garantipensionen.

Det är den största höjningen sedan systemet infördes på 90-talet.

Det finns mycket kvar att göra. Nu fortsätter arbetet med att förbättra sjukförsäkringen och pensionerna.

Sjukförsäkringen ska ge ekonomisk trygghet till den som är för sjuk för att arbeta och möjligheter till rehabilitering för återgång i arbete. Människor ska inte nekas den ersättning de har rätt till. Den som slitit hela sitt liv för att bygga upp landet ska ha en värdig pension att leva på.

Därför är detta vårt nyårslöfte till väljarna som vi bär med oss in i valrörelsen. Vi lovar att göra allt vi kan för att fortsätta att bygga Sverige starkt igen. Det handlar om jobben, pensionerna och sjukförsäkringen.

Efter åratal av moderat och socialdemokratisk nedmontering av trygghetssystemen har vi nu tagit steg för att bygga upp dem igen. Tillsammans med väljarna kan vi förändra verkligheten och åstadkomma förbättringar.

Tillsammans bygger vi Sverige starkare.


Nooshi Dadgostar, partiledare (V)
Ida Gabrielsson, vice partiledare med ansvar för sjukförsäkringsfrågor och pensioner (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE