Debatt

Vi måste lära oss leva med vargen i Sverige

Replik från viltgrupp om antalet vargar i landet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är rent horribelt att inte bara jägarnas organisationer utan också politiska partier i Sveriges riksdag kräver licensjakt på varg även 2021 på en redan starkt hotad vargstam. Replik från Marlen Fuglsang och Mikael Björn.
Det är rent horribelt att inte bara jägarnas organisationer utan också politiska partier i Sveriges riksdag kräver licensjakt på varg även 2021 på en redan starkt hotad vargstam. Replik från Marlen Fuglsang och Mikael Björn.

DEBATT

REPLIK. Nej. Debatten om 170 eller 300 vargar är inte löjlig. Det löjeväckande är i stället att ifrågasätta behovet av en livskraftig vargstam i Sverige, motsvarande åtminstone de 300 vargarna som är lägsta mininivån. Och dessutom hänvisa till ett flera år gammalt beslut som inte var vetenskapligt förankrat.

Christiansens argumentation är i stället väldigt lik den vi hör från M och KD. Förklaringen är antagligen lika enkel som simpel. Rönen om lägsta miniminivå för antal vargar stämmer inte överens med vad Christiansen och dessa partier tycker är lämpligt. Deras syn på lämpligt antal, är hälften av den vetenskapligt belagda lägsta miniminivån.

Den svenska vargstammen behöver bestå av minst 300 individer för att uppnå gynnsam bevarande status. Utöver det behövs en ”buffert”, eftersom var femte varg årligen dör på grund av illegal jakt och vargar dör även av andra orsaker.

Varg har gått från att vara en sårbar art, till en starkt hotad art.

Vi som skriver den här debattartikeln är ofta ute i områden med vargrevir. Marlen tassar årligen i olika varglän för att motverka illegala jakt. Mikael, som dessutom är boende i det Gävleborg som nu hänvisas till, har varken sett spillning eller varg i den omfattning som påstås.

Det är alltså knappast en objektiv bild Christiansen beskriver, när hon hävdar att varg är ett stort problem i Gävleborg.

Majoriteten av svenska folket vill att Sverige har en livskraftig vargstam. Vargfrågan är alltså en fråga för hela landet, inte bara för boende i glesbygd. Det är cirka fem procent i glesbygd som är direkt berörd, för de flesta äger ingen tamboskap och är inte jägare och vistats inte i skogen.

Fårgårdar i Christiansens Gävleborg kan skaffa rovdjursavvisande stängsel och söka bidrag till boskapsvaktande hundar, i förebyggande syfte.

Vi måste lära oss samexistera med vargen, precis som många andra europeiska länder lyckas med. En halvering av vargstammen i Sverige skulle även drabba Norges vargar svårt.

Men i Sverige styrs debatten mångt och mycket av en liten högljudd minoritet varav många dessutom själva är jägare. De kräver att en starkt hotad art ska halveras genom ännu fler licensjakter och skyddsjakt. De hävdar dessutom att mer legal jakt stoppar den fula illegala jakten. 

Det är rent horribelt att inte bara jägarnas organisationer utan också politiska partier i Sveriges riksdag kräver licensjakt på varg även 2021 på en redan starkt hotad vargstam.

Ett sådant beslut kommer inte bara att överklagas. Det kommer att få ödesdigra konsekvenser för vargstammen i hela Norden. Dessutom är skribenten inte majoritetens språkrör i denna sak. Låt vargarna få leva!


Marlen Fuglsang, grundare av Marlen Fuglsangs varggrupp med 530 medlemmar
Mikael Björn, medlem och boende i Gävleborg


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Glesbygdsfrågan

LÄS VIDARE

DEBATT. Lyssna på oss som har vargen in på knuten

ÄMNEN I ARTIKELN

Glesbygdsfrågan

Rovdjurspolitik

Jaktbrott

Jakt

Vargar

Djur & natur