Ni lever under en sten – julen är inte hotad

Debattören: Ingen hindrar dig från att fira traditionellt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Varje år får dessa debattörer – tror de – vatten på sin kvarn genom fler exempel på hur PK-Sverige försöker hindra dem från ett traditionellt julfirande. Men varje år har de precis lika fel, skriver Mattias Axelsson, författare
Varje år får dessa debattörer – tror de – vatten på sin kvarn genom fler exempel på hur PK-Sverige försöker hindra dem från ett traditionellt julfirande. Men varje år har de precis lika fel, skriver Mattias Axelsson, författare

DEBATT. När höstens mörker kryper på oss och julen närmar sig är det numera en tradition att det startar stormar i olika sociala medier-vattenglas. Sedan åtminstone ett halvt årtionde finns det en rörelse i internets mörkaste hörn som driver en tes att den traditionella svenska julen är hotad.

Och varje år får dessa debattörer – tror de – vatten på sin kvarn genom fler exempel på hur PK-Sverige försöker hindra dem från ett traditionellt julfirande. Men varje år har de precis lika fel.

Det som startat årets storm är att läskedryckstillverkare Apotekarnes i årets utbud av julmust lagt till två nya produkter – vintermust och bryggmust. Notera alltså att det inte är några produkter som tagits bort eller censurerats. Vintermust har tillkommit som en ny produkt med delvis annorlunda smak – mindre socker och toner av kaffe och mörk choklad.

Till skillnad från vad som skrivs på sociala medier så handlar det alltså om ett företag som vill sälja mer av sin produkt även efter jul. Julmustens ställning som juldryck nummer ett är lika ohotad idag som den var tidigare.

Vidare beklagar sig många på att diverse affärer saluför helgskinka och tror  därmed att julskinkan är på väg bort på grund av PK-censur. Men återigen så handlar det om företag som vill sälja mer av sina produkter. Julskinka är starkt begränsat till december månad och med helgskinkan (som för övrigt funnits i Sverige sedan 1970-talet) försöker Scan och andra helt enkelt öka sin försäljning – inget annat.

Som ett tredje exempel brukar inställda luciafiranden på olika platser lyftas som exempel. Och det är riktigt att antalet luciafiranden, på det sätt som de genomfördes under förra seklet, minskar. Men i nästan alla fall beror det helt enkelt på att intresset för att fira lucia på det sättet har minskat – det anmäler sig inte lika många och framförallt så kommer inte lika många besökare.

Just luciafirandet är ett typiskt exempel på hur traditioner förändras över tid och hur det krävs ett intresse för att en tradition ska fortleva.

Det finns de som tycker att det inte är värt att ta debatten med dem som driver tesen att “julen är hotad”. Jag menar att det är precis vad vi måste göra. För det finns inte något hot mot det svenska julfirandet – alla siffror pekar på att det står sig starkare än någonsin.

För att tro på att julmusten, julskinkan och luciafirandet är hotat måste man verkligen leva under en sten i november och december. Det finns knappt en affär som inte saluför julmust och julskinka i flera veckor innan julen. Och det finns gott om luciafiranden att välja på och om det råkar vara så att det inte firas lucia i din stad eller på dina barns förskola – ta ditt ansvar och ordna ett själv.


Mattias Axelsson, författare (Tacos, tvättstuga och tack för senast: Svenska vanor A-Ö) och traditionsexpert


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln