Debatt

Januariavtalet har rustat vårt land

Stefan Löfven: Vi ska skapa trygghet och framtidstro

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det breda samarbete som nu finns i Sveriges riksdag ger oss goda förutsättningar för att långsiktigt ta oss an våra samhällsproblem och rusta Sverige starkare, skriver Stefan Löfven, statsminister (S).
Det breda samarbete som nu finns i Sveriges riksdag ger oss goda förutsättningar för att långsiktigt ta oss an våra samhällsproblem och rusta Sverige starkare, skriver Stefan Löfven, statsminister (S).

DEBATT

DEBATT. I dag öppnas ett nytt riksdagsår och ett drygt halvår har gått sedan Sverige efter långa förhandlingar fick en regering. Det breda samarbete som nu finns i Sveriges riksdag ger oss goda förutsättningar för att långsiktigt ta oss an våra samhällsproblem och rusta Sverige starkare. Reformarbete har sjösatts på en lång rad områden.

Sverige besitter en enorm potential. Vi har de senaste hundra åren gjort en resa från att vara ett fattigt land i Europas utkant till att vara en förebild i framkant av den globala ekonomin. Ett av världens mest jämlika länder med hög levnadsstandard och djupt förankrade demokratiska värderingar. Den resan har gjorts av hårt arbetande svenska män och kvinnor. Och vi har gjort det tillsammans, i ett samhälle präglat av öppenhet, samarbete och tillit.

Nu står vi inför nya samhällsproblem och vi ska ta oss an dem precis som vi i Sverige alltid har gjort. Vi ska lösa dem tillsammans. Inte var och en för sig. Det är vår tids samhällsbygge.

  • Vi ska ställa om samhället för att möta klimathotet. Därför ökar vi nu takten i klimatarbetet för att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland.
  • Vi ska fortsätta att stärka den svenska välfärden. Vi ska öka tillgängligheten i sjukvården och förbättra kunskapsresultaten i klassrummen genom mer studiero och ett attraktivare läraryrke.
  • Vi ska bekämpa brottsligheten och knäcka gängen. Därför anställer vi fler inom polisen och förstärker det brottsförebyggande arbetet.
  • Vi ska förbättra pensionärernas ekonomi. Garantipensionen och bostadstillägget ska höjas och den orättfärdiga pensionärsskatten fortsätter att fasas ut.
  • Vi ska förbättra möjligheterna att bo och leva i hela landet. Vi ska öka omfördelningen mellan kommunerna och göra skattenedsättningar i glesbygdskommuner med långa avstånd. Och vi ökar statens närvaro med nya servicekontor.

Genom ett starkare samhälle i hela landet ska vi skapa trygghet och framtidstro.


Stefan Löfven, statsminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Stefan Löfven

LÄS VIDARE

Stefan Löfven presenterar ny regering i dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Socialdemokraterna

Landsbygdspolitik

Miljöpolitik

Kriminalpolitik

Pensionärer

Välfärd