SD sa ja till vinstjakten – och svek arbetarna
Hultqvist och Baudin: På punkt efter punkt går Åkessons parti arbetsgivarnas ärenden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT. Jimmie Åkessons parti, SD, är en trojansk häst. Å ena sidan kallar man sig för arbetarparti, å den andra går man arbetsgivarnas ärenden. I en omfattande kartläggning avslöjar vi nu Sverigedemokraternas dubbla agenda.
Mycket uppseendeväckande är turerna bakom hur SD gick från motstånd till vinster i välfärden, till att nu vara positiva. Systematisk påverkan från olika arbetsgivarorganisationer ligger bakom. Svenskt näringsliv, Företagarna, Almega och Vårdföretagen är några exempel.
Näringslivets mediaservice som sysslar med politisk och medial påverkan har spelat en viktig roll för att förse SD med rapporter och politiska underlag. Bland annat har ”finkrogen” Gondolen i Stockholm varit mötesplats.
2014 skrev SD i sitt valprogram: ”Oacceptabelt att skattepengar avsedda för skolundervisning slussas över till aktieutdelningar”. I maj 2020 heter det: ”SD vill varken införa vinstförbud eller vinstbegränsning för friskolor”.
Generationer av svenska skattebetalare har byggt upp det som varit offentlig verksamhet. SD köpte sig in i högerns stugvärme genom att ge riskkapitalisterna fri lejd in i vård, skola och omsorg.
Det var själva nyckeln till att tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna bilda det mest högerinriktade blocket i svensk politik sedan 1920-talet.
I de privata så kallade välfärdsföretagens spår har vi sett sådant som tystnadskultur, svårigheter att verka fackligt, underbemanning, bristande insyn och stora värdeöverföringar från det offentliga till privata investerare, från arbetstagare till arbetsgivare och från skattebetalare till skatteparadis.
SD:s toppskikt har sanktionerat allt detta och därmed grovt svikit svenska skattebetalare och arbetare.
SD står också bekom en lång rad andra direkt antifackliga krav. Ofta är de direkt kopierade från olika arbetsgivarintressen. Några exempel:
- SD röstade 2014 nej till meddelarfrihet för personal inom privata välfärdsföretag.
- Nej till full offentlighet kring privata friskolors räkenskaper.
- Avskaffande av 80 000 fackliga skyddsombud. Den svenska partmodellen på arbetsmiljöområdet ska bort.
- SD är motståndare till att ge skyddsombud förstärkta befogenheter så att de kan verka på alla arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
- SD vill ”frånta fackförbunden rätten att administrera a-kassan”.
- SD vill inte avveckla visstidsanställningar eller så kallad hyvling av arbetstiden.
- SD har röstat emot att löner i nivå med kollektivavtal ska gälla vid offentlig upphandling.
- SD anser att arbetsgivare ska ha avdragsrätt för sina avgifter till Svenskt näringsliv. Däremot ska inte löntagare ha samma rättighet när det gäller fackavgiften.
- Avslöjande är att SD vill avskaffa första maj som helgdag och ersätta den med ”Engelbrektsdagen”. I modern tid har diverse högerextremister genomfört den så kallade Engelbrektsmarschen. Tydligen är det här som SD söker sin näring och har sina rötter.
- SD har försökt att splittra LO genom att misslyckats bilda ett nytt arbetsgivarvänligt fackförbund. När man gav upp sa ”ordföranden” och SD-politikern Sven Pernils: ”Det känns som det här med fackförbund spelat ut sin roll”. Enligt vår mening ett både djupt okunnigt och antifackligt uttalande.
SD är tydligt löntagarfientligt och antifackligt. De vill systematiskt försvaga arbetarnas egna organisationer och rubba maktbalansen till arbetsgivarnas fördel. På punkt efter punkt går man arbetsgivarnas ärenden.
SD:s dubbelspel måste avslöjas.
Peter Hultqvist, försvarsminister och socialdemokrat
Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.