Kristersson, passa på att träffa Trump i USA

Ronie Berggren: Gör det för Ukraina och Nato – men även för Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-07-10

Bäste Ulf Kristersson, ta tillfället i akt och kontakta Donald Trump. Åk till Mar-a-lago. Det är precis vad som behöver göras för att bygga en vettig och konstruktivt relation till USA:s eventuellt näste president, skriver Ronie Berggren.

DEBATT. Vår statsminister Ulf Kristersson deltog i går på en storslagen Natoceremoni i Washington D.C. där han tillsammans med Finlands president Alexander Stubb representerade försvarsalliansens två senaste medlemmar.

Nato firar 75 år och president Biden höll ett starkt tal om vikten av enhet, både i USA och med de europeiska allierade. Genom att stå emot rysk imperialism står Nato tillsammans upp för en fredlig världsordning.

Biden tilldelade också Natos utgående generalsekreterare Jens Stoltenberg USA:s högsta civila utmärkelse, The Presidential medal of freedom, för att ha lett försvarsorganisationen genom Europas största prövning sedan andra världskriget.

 

Som svensk var det med stolthet man såg Ulf Kristersson på scenen tillsammans med övriga medlemsländers representanter.

Men Ulf Kristersson bör göra en sak till när han är i USA. Han bör besöka Donald Trump.

Inför ett framtida nytt presidentskap med Donald Trump finns en utbredd europeisk oro för Natos framtid, fortsatt stöd till Ukraina och en bestämd linje i förhållande till Rysslands aggression.

 

Ulf Kristersson har redan valt att ta en unikt viktig roll i detta genom att tidigt och uthållig ge bilateralt militärt stöd till Ukraina. I en tid när Europa saknar starka, kontinentalt enande regeringschefer, som ansiktet utåt för den militära solidariteten med Ukraina, så har Ulf Kristersson genom regeringens konsekventa agerande, fått en just nu mycket viktig roll.

I egenskap av den rollen och som Sveriges statsminister bör han besöka Donald Trump.

 

Trump älskar besökare och är alltid världens bästa värd när folk från andra länder hälsar på. Den som verkligen insett det är Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Vad utomstående inte förstått är emellertid att det inte är ideologi som gör att Orbán och Trump kopplar så bra, åtminstone inte från Trumps sida.

Det är det faktum att Trump älskar besökare. Storbritanniens tidigare utrikesminister David Cameron är en av få europeiska toppolitiker som, långt efter Orbán, insåg samma sak och i april åkte till Trumps Floridaresidens Mar-a-Lago för att samtala om Ukraina.

Detta är precis vad som behöver göras för att bygga en vettig och konstruktivt relation till USA:s eventuellt näste president

Ulf Kristersson bör innan han åker hem från USA, för Ukrainas och Natos väl, göra samma sak. Världens ledare, med Orbán undantagen, har lidit alldeles för länge av det som kallas

”Trump derangement syndrome”Trump derangement syndrome (TDS) är en term som används av republikaner i USA för att bemöta kritik eller negativa reaktioner mot USA:s förre president Donald Trump. Kritik som de uppfattar som irrationell och inte tar hänsyn till Trumps faktiska politiska ståndpunkter, eller handlingar som vidtagits av hans administration. Källa: Wikipedia, för att ens tänka tanken.

Men detta är precis vad som behöver göras för att bygga en vettig och konstruktivt relation till USA:s eventuellt näste president.

 

Biden och Trump är inte vänner, men i sitt tal i går betonade Biden vikten av enhet.

Ingen byggsten för denna enhet skulle vara viktigare än om Europa bygger en relation också med Republikanerna, där Donald Trumps ledarställning är orubblig.

Så bäste Ulf Kristersson, ta tillfället i akt och kontakta Donald Trump. Åk till Mar-a-lago. Gör det för Ukraina och Nato, men även för Sveriges skull.

Berätta att Sverige är ett av världens främsta it-länder. Om Donald Trump de närmsta dagarna väljer North Dakotas guvernör Doug Burgum – som är delstatens version av Steve Jobs – till sin vicepresident, så är Sveriges position som it-land en sak som kommer att få betydelse för Trump.

 

Europa gör ett misstag i att ge Viktor Orbán monopol i att uppvakta Donald Trump.

I förhållande till Europas Rysslandskritiska och Natovänliga linje, där en stark transatlantisk relation är helt nödvändig, finns ingen bättre än Kristersson för att bygga en sådan relation.


Ronie Berggren, konservativ, republikan, författare till boken, ”Donald Trump - en synnerligen amerikansk president”

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.