Replik: Innehållet i samtalen kommer inte att lagras

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Thomas Bodström svarar om teleavlyssningen

Svar till Piratpartiets inlägg 22 augusti.

Polisen måste ha bra verktyg för att kunna arbeta effektivt. Ett av de kanske viktigaste verktygen i kampen mot den organiserade brottsligheten handlar om att polisen måste kunna få ta del av bland annat telefonuppgifter mellan misstänkta personer.

Redan i dag lagras sådana uppgifter om telefonsamtal i faktureringssyfte. Det är viktigt att känna till att det inte handlar om att lagra innehållet i samtalen utan bara varifrån man ringt och till vem. Sedan flera decennier tillbaka har denna typ av information varit värdefull för den svenska polisen för att lösa grova brott som till exempel mord, människohandel och värdetransportsrån. Numera är även motsvarande information om e-postmeddelanden viktig. Denna teknik har också använts av bland annat den spanska polisen för att kunna gripa en del av de terrorister som låg bakom attentatet i Madrid 2004.

I framtiden kommer telebolagens fakturering att övergå i fasta belopp vilket innebär att dessa uppgifter riskerar att försvinna. Därför har den svenska regeringen drivit ett framgångsrikt arbete i EU för att säkerställa att information mellan bland annat mobiltelefoner även lagras framöver.

Det är glädjande att samtliga 25 länder i EU beslutat att även i framtiden lagra dessa uppgifter. Vi Socialdemokrater kommer att fortsätta att ta ansvar för att polisen ges de verktyg och resurser som behövs för att kunna bekämpa grova brott.

Publisert: