Debatt

Lyssna inte på de galna kostråden!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

FÖRE Sten Sture Skaldeman vägde över 140 kilo. Han följde myndigheternas kostråd, räknade kalorier, gick till sängs hungrig – men gick inte ner i vikt. EFTER Det var först när han bröt mot alla påbud om vad vi bör äta som kilona började rasa. I dag är Sten Sture Skaldeman 63 kilo lättare och får plats i det ena av sina gamla byxben.
FÖRE Sten Sture Skaldeman vägde över 140 kilo. Han följde myndigheternas kostråd, räknade kalorier, gick till sängs hungrig – men gick inte ner i vikt. EFTER Det var först när han bröt mot alla påbud om vad vi bör äta som kilona började rasa. I dag är Sten Sture Skaldeman 63 kilo lättare och får plats i det ena av sina gamla byxben.

DEBATT

När Sten Sture Skaldeman, trots idog bantning, än en gång såg att vågen visade att han blivit tyngre och fetare gav han upp. ”Nu äter jag ihjäl mig”, tänkte han och gick och stekte två paket bacon.

I dag är han normalviktig – och väldigt arg på svenska kostråd:

– Jobbar doktor Frankenstein på Folkhälsoinstitutet? undrar han.

Tänk dig att en galen forskare, modell Frankenstein, fick för sig att mata gräsätare med kadavermjöl. Vad skulle resultatet bli?

Det galna experimentet är faktiskt gjort. Det visade sig att de flesta gräsätarna klarade sig utan allvarliga sjukdomar. De mådde allmänt dåligt, men de levererade sin mjölk. En del kor var dock känsligare för den artfrämmande födan och utvecklade galna kosjukan.

Vi kan inte anklaga korna för att de blev sjuka. De åt den mat som serverades. Någon möjlighet att välja fanns inte.

Säg sen att den galne forskaren fortsätter med en ny djurgrupp. Nu väljer han våra hundar. Eftersom de är köttätare tar han ifrån dem köttet och packar i stället maten med socker och stärkelse.

Det galna experimentet har faktiskt också gjorts. Läs på förpackningen får du se! Som ett resultat blir våra husdjur feta och får diabetes. Det är inte deras fel, de äter den mat som serveras. Det är ett ganska grymt experiment, eftersom hunden egentligen är en varg. Vem har sett en fet varg?

Den galne forskaren går vidare. Nu vill han prova sina teorier i riktigt stor skala. Som ”försöksdjur” väljer han människan. Snart kommer den ena galna kostrekommendationen efter den andra:

Först börjar han försiktigt med att rekommendera sex till sju brödskivor om dagen. Tyvärr var Frankenstein för tidigt ute med budskapet. Men efter några år kommer han tillbaka med ett riktigt monsterbudskap: fettsnål och sockerladdad mat!

Äntligen blir det resultat! Många människor sväller upp som ballonger och galna fettsjukan sprider sig epidemiskt. Diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar når nya rekordhöjder. Ett fantastiskt fält för vetenskapliga studier öppnar sig! Doktor Frankenstein lyckas till och med exportera sin kost till Grönland. Det dröjer inte länge innan historiens första feta eskimåer uppträder. Vetenskapen kan verkligen besegra naturen!

Men på myndigheten är man inte odelat positiv, trots alla vetenskapliga framsteg. Sjukvård kostar stora pengar. Om man bara visste vad galna fettsjukan berodde på!

En sak är dock klar: det kan inte vara något fel på rekommendationerna. Frankenstein är ju expert.

Men det är inte de feta och sjuka människornas fel. De har ätit den mat som myndigheterna rekommenderar. Det är en mat som är billig att tillverka, lönsam att sälja och skadlig att äta.

Själv har jag gått ner 63 kilo i vikt genom att konsekvent bryta mot myndigheternas påbud. Jag snålar inte med fettet och jag äter massor av rött kött. Det är mat som bygger upp vår kropp och som ger långvarig mättnad. En sådan kost stimulerar vår förbränning och det är nyckeln till en framgångsrik viktminskning.

Min tes är mycket enkel. Om vi bränner det vi äter så spelar det ingen roll hur stora portionerna är. Men om vi äter enligt myndigheternas kostråd så äter vi för lagring. Då kan vi bli feta på nästan ingenting. Vi är nämligen precis lika duktiga på att lagra som på att bränna fett. Det avgörande är vilka signaler vi ger kroppen.

Det här begriper inte våra myndigheter. De ger kostråd som är avpassade för grovarbetare eller elitidrottsmän. Man måste nämligen vara mycket aktiv för att klara alla de snabba kolhydrater som finns i bröd, pasta och potatis.

Men satsar vi på den köttbaserade kost som vi är avsedda att äta, så får vi den kropp och den hälsa som vi är avsedda att ha. Även om vi väljer att inte motionera. Det har jag själv upptäckt och det kan alla andra tjockisar upptäcka också.

Vad ska man då säga om hälsovårdande myndigheter som ger kostråd som sprider ohälsa? Att de säkrar sina framtida arbetsuppgifter. Man kommer att få ofattbart mycket att göra i framtiden.

Snart är det bara våra myndigheter som tror att snabba kolhydrater är ett hälsorecept.

Själv har jag vägt över 140 kilo och är något under medellängd. Jag räknade kalorier och gick till sängs hungrig, men jag blev bara fetare.

När jag så småningom insåg att det handlade om förbränning förvandlades mitt liv. Plötsligt kunde jag äta mig mätt och ändå gå ner i vikt. Andra tjockisar kan göra samma sak. Men då måste du börja med att lägga myndigheternas kostråd åt sidan!

Din hälsa är det viktigaste du har. Till skillnad från korna och hundarna kan du göra ett val. Du kan stänga dina öron för doktor Frankensteins galna råd. Du kan välja att äta den mat som du är avsedd att äta.

När tänker du göra ditt val?

Sten Sture Skaldeman (informatör och f d överviktig)

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt