Debatt

Massövervakning fel verktyg mot terrorn

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik från Fredrick Federley (C) om PNR-registret

Adam Marttinen visar i sin debattartikel att han inte förstår sig på begreppet integritet. Med glädje vill han se mer av masskartläggningar, men funderar inte på om ingreppen i den personliga integriteten står i paritet med dess effekt.

Diskussionen om PNR har återigen blossat upp efter terrordåden i Paris. Många, däribland SD, inbillar sig att ett utbrett utbyte av information om passagerares resemönster skulle förhindra på dylika illdåd.

Så enkelt är det inte. Den franska underrättelsetjänsten kände sedan länge till våldsverkarna i Paris identiteter samt vilken utbildning de hade. Deras resor var också kartlagda. Inte mycket talar för att ett utvidgat PNR kunnat stoppa terrordåden.

Utökade befogenheter i de fall domstol anser att en individ eller grupp av individer utgör fara för samhället har jag inga problem med. Men SD lägger sig i samma bekväma gunga som den S-ledda regeringen: symbolpolitik i massövervakningens tecken går före åtgärder som faktiskt skulle kunna stoppa terror.

Det är när kartläggning och övervakning slentrianmässigt sker mot alla och utan att rättsinstanser är med i bilden som jag blir orolig. Men kanske har Adam Marttinen andra syften med att kunna söka information om människors resemönster? Stoppar terror gör det dock inte.

I Europaparlamentet har jag röstat för att be EU-domstolen komma med ett utlåtande över PNR:s förenlighet med de grundläggande rättigheterna. Att omfamna PNR innan utlåtandet är klart är huvudlöst och spelar dem som vill underminera det öppna samhället i händerna.

Dessutom verkar Marttinen sakna grundläggande kunskap om EU-systemet. Ett gemensamt beslutat PNR-register på EU-nivå är ju just överstatligt. SD:s hela profil i EU-politiken bygger på att vara emot överstatlighet och de borde därför vara emot ett sådant system.

Fredrick Federley (C),

Europarlamentariker

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

EU

ÄMNEN I ARTIKELN

EU