ÅSIKT

Vinstkrav påverkar hbtq- kompetensen i välfärden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Att bygga en välfärd där alla känner sig välkomna är en av de viktigaste hbtq-frågorna under de kommande åren. Men det kräver mer än fina ord om alla människors lika värde. Då krävs vuxna på högstadiet i Jönköping som kan se och motverka homofobi. Då krävs att personalen på hemtjänsten i Örebro har kunskapen att möte äldre transpersoner. Då kräver politisk vilja, att resurser avsätts och att vi har en välfärd som är likvärdig över hela Sverige. I grunden krävs en välfärd som styrs av omtanke, inte av girighet.

Den 4 augusti påstår en rad företrädare för privata välfärdsföretag att det inte finns någon konflikt mellan vinster i välfärden och arbetet med hbtq-frågor. Man låtsas som att välfärdens kvalitet inte på något sätt påverkas av man gör en vinst i storleksordningen 9 miljarder kronor per år. Det är vinst som ofta skapas genom besparingar på personalen. I privat verksamhet har man överlag färre anställda, en lägre andel utbildad personal, en lägre andel personal med trygga anställningar.

Det försvårar självklart arbetet med att bemöta alla med kunskap och respekt om lärarna saknar utbildning på min skola eller om jag på äldreboendet varje dag möter en ny timvikarie. Det går inte att blunda för. Vänsterpartiet vill att varje krona vi satsar på välfärden ska användas till att höja välfärdens kvalitet. Resurserna ska användas till att anställa fler, minska barngrupperna, erbjuda fasta heltidsjobb men också att garantera att all personal har den kompetens som krävs för att möta alla med kunskap och respekt.

Hans Linde