Debatt

S, svik inte era löften till Sveriges alla unga

Vänsterpartiet: Vi kom överens om viktiga reformer för ökad jämlikhet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Stefan Löfven sa nyligen att Socialdemokraterna är ett parti till vänster. Vi hoppas att det visar sig när regeringen presenterar sin vårbudget och återinför de reformer som ger många barn och unga en mer meningsfull sommar, skriver Ulla Andersson, Vänsterpartiet.
Stefan Löfven sa nyligen att Socialdemokraterna är ett parti till vänster. Vi hoppas att det visar sig när regeringen presenterar sin vårbudget och återinför de reformer som ger många barn och unga en mer meningsfull sommar, skriver Ulla Andersson, Vänsterpartiet.

DEBATT

DEBATT. På vissa håll i landet har våren redan tittat fram. Snart rider den in över hela Sverige. Blommorna knoppar, det luktar asfalt och insekterna börjar surra. Det finns en förväntan i luften.

Det är den här tiden på året många börjar planera inför sommaren. Vissa längtar efter semester med familjen vid sommarstugan, andra efter den där charterresan till Kanarieöarna.

Tyvärr har inte alla möjlighet att drömma om en sån sommar. Ofta är det ekonomin som sätter stopp. En familj som ständigt tvingas vända på varenda krona har kanske inte ens råd att köpa busskort till sina barn under sommarlovet.

Vänsterpartiet tycker att alla barn och unga, oavsett om föräldrarna har mycket eller lite pengar, har rätt till en meningsfull fritid hela året om.

Det var därför som vi under den förra mandatperioden, då vi förhandlade med den S-ledda regeringen om budgeten, låg bakom jämlikhetsreformer som till exempel: gratis simskola för förskoleklass, gratis kollektivtrafik för skolungdomar under sommarlovet och ett statligt stöd som gick till avgiftsfria aktiviteter för barn och unga under loven.

I sammanhanget var det här inga dyra reformer. Vänsterpartiet drev totalt igenom över 80 reformer i förhandlingarna med regeringen och andra satsningar var betydligt dyrare att genomföra. Men de spelade stor roll i många människors liv. De ökade möjligheterna till en mer meningsfull fritid för alla barn och unga.

De här satsningarna försvann när Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna fick igenom sin statsbudget i höstas istället för övergångsregeringens. Men reformerna kan komma tillbaka om den politiska viljan finns.

Ett säkert vårtecken i politiken är vårbudgeten. Den 10 april lägger den nygamla regeringen fram sin första. Den här gången är Vänsterpartiet inte med och förhandlar. Istället kommer Socialdemokraterna och Miljöpartiet att slå sig ner vid förhandlingsbordet tillsammans med högerpartierna Centerpartiet och Liberalerna.

De här fyra partierna har slutit en pakt som brukar kallas för Januariöverenskommelsen, ett dokument med 73-punkter som visar vilken politik som kommer att föras under den här mandatperioden. Det har de gjort för att Sverige ska kunna styras. Men i sin strävan att behålla makten förhandlade Socialdemokraterna bort sin själ. Januariöverenskommelsen är en överenskommelse som till stora delar är fylld med iskall högerpolitik.

Det är med det utgångsläget som förhandlingarna inleds. Den här vårbudgeten riskerar att ha en tydlig högerinriktning.

Men jag vill ändå ställa ett par frågor till Socialdemokraterna och finansminister Magdalena Andersson. Kommer du vid förhandlingsbordet att kämpa för sexåringen som vill lära sig simma? Kommer du att kämpa för att alla barn och unga ska ha något att göra under loven, oavsett om föräldrarna har råd eller inte? Kommer du att kämpa för den ensamstående mamman som inte har råd att köpa busskort till sina barn?

Stefan Löfven sa nyligen i en intervju att Socialdemokraterna är ett parti till vänster. Vi hoppas att det visar sig när regeringen presenterar sin vårbudget och återinför de reformer som ger många barn och unga en större möjlighet till en meningsfull sommar.

Det är dags att Socialdemokraterna står upp för vanligt folk igen. Vik inte ner er för Centerpartiet och Liberalerna.


Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Nya regeringen 2109

LÄS VIDARE

Budgeten: Två miljarder till miljö och klimat

ÄMNEN I ARTIKELN

Nya regeringen 2109

Vänsterpartiet

Ulla Andersson

Socialdemokraterna

Magdalena Andersson

Stefan Löfven

Jämlikhet