Nej, Ryssland borde inte få arrangera VM

Debattörerna: Nu är det viktigt att svenska fans gör mer än att bara hålla på sitt lag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-06-15 | Publicerad 2018-06-14

Hoppet står nu till fansen. Till att de ser igenom den glättiga ytan och genomskådar de ryska Potemkinkulisser som gömmer brotten mot mänskliga rättigheter och demokrati, skriver Aider Muzjdabajev och Morgan Olofsson.

DEBATT. Det brukar heta att fotboll förbrödrar. Att fotboll är ett språk alla förstår. Ibland heter det också att fotboll är demokratisk, för det enda som krävs är just en fotboll och alla kan spela. Vi undrar om det verkligen går att hoppas att fotbolls-VM i det auktoritära Ryssland kan bidra till detta.

Det självklara svaret är att Ryssland inte alls borde ha fått arrangera VM. Att det ändå blev så gör att hoppet nu helt står till fansen.

Vi som skriver detta lärde känna varandra i en annan tid. Det var mot slutet av 1990-talet och det fanns ännu hopp om den ryska demokratin. Morgan var utrikeskorrespondent för Rapport och Aider reporter på den stora ryska dagstidningen Moskovskij Komsomolets. Aider är krimtatar och tvingades fly Ryssland för sin kritik mot annekteringen av Krim. När vi skriver den här artikeln sitter Aider i landsflykt i Ukraina. Utanför hans dörr står vakter. Han fruktar för sitt liv.

Ryssland är i dag ett annat land. Demokratin har förtvinat och ersatts av ett auktoritärt styre under president Putin.

Ryssland har annekterat Krim från grannlandet Ukraina och är inblandat i ett krig i grannlandets östra delar. Många journalister som uppfattats som regimkritiska har dödats, ideella organisationer har tvingats lägga ner sina verksamheter och det finns nu en lag som förbjuder ”propaganda för icke-traditionella relationer”, alltså homosexualitet.

Ryssland är i dag ett annat land. Trottoarerna i Moskva har aldrig varit så släta. Restaurangerna aldrig så många. Nöjeslivet aldrig så stort. Det Ryssland som de svenska fansen och andra tillresta kommer att se visar upp sig från sin bästa sida.

Precis så var det också när Ryssland arrangerade vinter-OS i Sotji. Det var dagarna efter detta OS som Ryssland invaderade sitt grannland och tog över Krim. Så mycket för de olympiska spel som har som mål att bidra till att ”bygga en fredlig och bättre värld genom sport som utövas med en känsla av vänskap, solidaritet och fair play”, som Internationella Olympiska Kommittén skriver.

Också fotboll är en sport som alltså ska förbrödra. Fifa, som arrangerar fotbolls-VM, har som mål att ”förbättra fotbollen och förespråka sporten i ljuset av dess enande, utbildande, kulturella och medmänskliga värdegrunder.”

FIFA själv och världen har misslyckats. Rysslands aggression direkt efter OS borde ha stoppat planerna på ett fotbolls-VM där.

Det finns inga möjligheter att ett land som invaderat sitt grannland kan bidra till att ena och utbilda, till kultur och medmänsklighet. Fifa och omvärlden har kapitulerat inför ett Ryssland som struntar i såväl sportsliga som internationella värden om fred och medmänsklighet.

Hoppet står nu till fansen. Till att de ser igenom den glättiga ytan och genomskådar de ryska Potemkinkulisser som gömmer brotten mot mänskliga rättigheter och demokrati.

Var nu svenska fans allihopa! Utgå ifrån de goda värderingarna om demokrati och frihet. Svenska fans och omvärlden måste se bortom Moskvas släta trottoarer. Vi måste se de dagliga brotten mot såväl fotbollens anda som mänskliga rättigheter.

Ställ krav på vänskap, solidaritet och fair play också vid sidan av fotbollsplanen. Först då kan den runda bollen förbrödra. Först då blir den ett språk alla förstår. Först då inte bara är fotboll demokratisk, utan den bidrar också till att samhället blir demokratiskt.


Aider Muzjdabajev
Morgan Olofsson


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen
Ukraina