Vill du ha en sekulär diktatur, Heberlein?

Replik från Emina Cirkic om rätten till slöjan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ingen föds med en slöja på huvudet och inte heller föds vi med kläder på men ändå klär sig de flesta varje morgon, skriver Emina Cirkic. (Personen på bilden är inte debattören)
Ingen föds med en slöja på huvudet och inte heller föds vi med kläder på men ändå klär sig de flesta varje morgon, skriver Emina Cirkic. (Personen på bilden är inte debattören)

REPLIK. För ett tag sen fick vi läsa en artikel där Ann Heberlein jämför en kvinnas val att bära slöja till ett val av läppstift och rätten till diskriminering av det förstnämnda.

Vidare berättar hon om sitt jobb på en krog där chefen ogillade hennes val av läppstift och därför bytte hon färg. Berättelsen hade nog sett annorlunda ut om hon gick på intervju och nekades jobb på grund av fel färg på läppstiftet. Ett löjligt resonemang från arbetsgivaren till att neka henne jobb? Självklart.

Varför ter det sig vara löjligt? Arbetsgivaren ska utgå efter kompetenser och tidigare erfarenhet vid anställning och inte ditt utseende oavsett val av klädstil, frisyr, tatueringar, smink eller religiös utstyrsel/symboler.

I det demokratiska sekulära samhället har arbetsgivaren som värdegrund att anställa utifrån kompetens då det är kompetensen som faktiskt gör nyttan och inte ”färgen på läppstiftet”. Arbetsgivaren har rätt att bestämma vem som är mest kompetent men att neka jobb på andra grunder är odemokratiskt.

När man påstår att ”diskriminering sker endast på basis av kön eller hudfärg”, vad gäller då för homosexuella och transvestiter enligt Anns definition? Ska man helt enkelt stå sitt kast när arbetsgivaren ogillar Peters val av sexuell läggning?

Eller behandlas de också med silkesvantar – och det borde vi sluta med i Sverige?

Då kan man inte längre hävda att ”vi lever i ett demokratiskt samhälle”, snarare förvandlas det till en sekulär diktatur där det är ok att arbetsgivaren skräddarsyr arbetarens rättigheter på jobbet. Att ha ett sådant förhållningssätt öppnar upp en pandoras ask av problem som kan vara svår att stänga.

Visst har man fortfarande sin ”frihet” på fritiden men frågan är vad kommer det att skapa för samhälle där personer tvingas välja mellan sin inkomst och sin identitet. Ett samhälle med jävligt förtryckta människor.

Nu ”råkar” det vara så att vi närmar oss valet och som en allmän trend i politiken så har moderaten Ann Heberlein valt att skriva om något som väcker uppmärksamhet: islam och muslimer, men framför allt den ”förtryckta” muslimska kvinnans slöja.

Artikeln förvånar mig inte då islamofobin växer men det är en stor besvikelse att den kommer från en teologie doktor i etik och ännu större att det är en kvinna som vill försvåra andra kvinnors rätt till inkomst som ett straff baserat på hur kvinnan väljer att se ut.

Men jag håller med dig Ann, ingen föds med en slöja på huvudet och inte heller föds vi med kläder på men ändå klär sig de flesta varje morgon.


Emina Cirkic, systemutvecklare

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE