Välfärden når inte alla barn

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kristdemokraterna: Vi har tillräckligt med resurser men måste fördela dem bättre

Att utlova allt till alla är brukligt i valrörelser. Men jag tror inte det är det som Ola Lindholm önskar sig i Aftonbladet Debatt 4 augusti. De vallöften han vill se från oss förtroendevalda handlar om barnen. Om barnens uppväxtvillkor.

Har vi för lite resurser i samhälle och offentlig sektor? Nej, knappast eftersom vår generella standard och välfärd är god och i många fall hög. Ändå hålls människor tillbaka och välfärden fungerar inte för alla. Fördelningspolitik brukar efterfrågas och då särskilda insatser till speciella grupper. Men Ola Lindholms önskemål handlar, kanske inte om alla barn, men alldeles för många.

Kollo, fritidsgård och tillgång till badhus är en del av kommunernas så kallade kärnverksamhet. En del av dessa verksamheter görs i samverkan med ideella sektorn. Elevhälsan med skolkurator, skolsköterska med mera är ett område som tveklöst behöver förbättringar. Man ska kunna träffa någon från elevhälsan den dag man behöver det. När allt kör ihop sig, man har ont i magen och det mesta går emot då fungerar det inte att elevhälsan har mottagning på måndagar klockan 15-17. Man ska kunna få hjälp samma dag.

Barn som har en missbrukande förälder tar ibland så stort ansvar att de inte ens söker hjälp från skolan. Därför missar vi alltför ofta de oerhörda problem och påfrestningar som dessa barn utsätts för. Mer kunskap till alla som arbetar inom skolan, stöd- och samtalsgrupper liksom vårdinsatser av olika slag till familjen är exempel på vad som behöver förstärkas.

Har vi råd att göra dessa förbättringar? Har vi råd att inte göra dem, brukar de flesta svara. Jag vet att det dessutom skiftar mellan kommunerna vilken hjälp som ges och vad som brister. Men vi borde vara överens om att resurserna till dessa utsatta grupper/barn ska inte få komma sist i kön, inte ens i tider av försämrad kommunal ekonomi. Det är då som stödet är mer angeläget än annars.

Det kan inte bli så mycket annat än vallöfte just nu. Efter valet påbörjas genomförandet. I Jönköping har vi från majoritetens sida genomfört nästan 90% av vårt kommunprogram från valet 2006. Trots lågkonjunkturen. Elevhälsan är ett prioriterat område för oss Kristdemokrater i hela landet. Att de delarna av välfärden som är närmast barnen sköts av kommunerna är ingen ursäkt för att det ska brista på så många områden. Jag och mina kristdemokratiska kollegor i landets alla kommuner antar mer än gärna din utmaning och tänker göra vårt bästa för att förstärka stödet till barn och ungdomar.

Acko Ankarberg Johansson, Kd

Kommunstyrelsens ordförande i Jönköping

Ordförande för Kristdemokraternas kommun- och landstingspolitiska råd

Publicerad: