Sänkta skatter – en ny rödgrön strategi

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ursula Berge: Vill skapa rättvisan genom att sänka skatterna – inte höja

De rödgröna föreslår i sin skuggbudget en höjd skatt med 100 – 150 kronor per månad för de som inte har a-kassa. Någon annan höjning av inkomstskatterna föreslår de inte. Och så är det i ett läge när den borgerliga regeringen har infört jobbskatteavdrag i fyra steg, som mig veterligen i alla fall socialdemokraterna har varit emot allihop. Det är intressant hur gjorda förändringar snabbt blir självklarheter.

Så förutom för a-kassesmitarna blir det inga skattehöjningar vid regeringsskifte. Istället blir det skattesänkningar för pensionärer, sjukskrivna, arbetslösa och föräldralediga. Rättvisan i inkomstskatterna ska skapas genom att sänka skatterna, inte höja. Intressant som rödgrön strategi!

Men det finns andra skatter och där är den rödgröna skuggbudgeten betydligt radikalare. Förmögenhetsskatten ska komma tillbaka i någon form och miljöskatterna ska höjas rejält för fossila bränslen. Det kombinerat med höjda tak i a-kassa och sjukförsäkring och sänkta avgifter till a-kassan är klassisk vänsterpolitik som vi känner igen.

Min kritik mot den borgerliga regeringens vårproposition var att den talade om att gjuta ihop samhället, men levererade ytterst lite för de fattigaste. I det avseendet är de rödgröna tydligare. Sjuka, arbetslösa och pensionärer kommer att märka skillnader. Mer pengar till kommuner och landsting kommer att säkra mer av välfärdens kärna.

Men om de rödgröna vill framstå som mer av värnare av arbetslinjen än av bidragslinjen (för att använda borgerlig retorik) har de mer att leverera. Och att vara emot rut-avdraget och för ett utökat rot-avdrag är och förblir en icke-logik till förmån för manligt dominerade yrken och till nackdel för kvinnligt dominerade. Behovsprövning, avdragsrätt bara för vissa inkomstskikt eller familjesituationer – det finns många sätt att tänka mer fördelningspolitiskt rätt än den nuvarande regeringen. Det går att vara rödgrön också vad det gäller avdragsrätt, utan att bara vara emot.

Ursula Berge

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN