Jägarna kastar sten i glashus

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-04

Kristian Bernstone vill ha en natur där både varg och bytesdjur finns.

”Vargen är vacker, jag älskar vargen!” Så får överåklagare Sven-Erik Alhem inte säga för Jägareförbundet och Jägarnas riksförbund, som är kritiska till att Alhem har fått ansvar för överprövning av jaktbrott mot stora rovdjur. Man är irriterad över att Alhem som privatperson vågar framföra egen uppfattning, kräver hans entledigande och JO-anmäler honom. Kastar man inte sten i glashus – rovdjursutredaren Åke Pettersson är medlem i både Jägareförbundet och LRF. Två organisationer som har kampanjat tillsammans mot vargen.

Alhem är en ovanligt rakryggad person, som tack vare integritet och förtroendeskapande handlingssätt fått en uppgift han sköter med den äran!

Jägarförbunden tycks förut­sätta att rovdjursutredare, ­politiker och andra samhällsaktörer spelar efter jägartoner. Deras styrelser vet bäst och ser helst att inga andra lägger sig i jaktens utövande. Man har inte insett att svenska folket vill ha rovdjur. Arrogant hävdar man att rovdjur ”ska hållas efter!”

Agerandet mot Alhem tyder på att man ännu inte till fullo har förstått att vårt samhälle inte tolererar tjuvskytte. I sin strävan att få bort vargen, som vissa hävdar enbart borde finnas i ”enorma hägn”, sågar man i egen gren och bäddar för frösättande av ett tredje jägarförbund med sund, seriös och naturlig inställning till en rik, mångfasetterad natur.

Jägareförbundets förlegade inställning till rovdjur visar att det bör ifrågasättas om inte det ”allmänna uppdraget” bör övertas av Naturvårdsverket. Detta för att vi ska få, inte ”jaktviltparker” med klövdjur, men väl natur med både rov- och bytesdjur till glädje för natur- och djurvänner.

Kristian Bernstone

Landsbygdsbo